Cryptobusiness

Business MAGAZIN. Binance, cel mai mare exchange de crypto din lume, vine cu dezvăluiri: 8% din populaţia adultă din România foloseşte cryptomonede, unul dintre cele mai ridicate procente din lume. Portofoliul de utilizatori e format în general din bărbaţi sub 30-40 de ani

28.05.2023, 13:00 1066

Câte birouri aveţi în România? Cum se numeşte entitatea pe care operaţi? Câţi angajaţi aveţi în România? Câţi oameni vreţi să angajaţi? Câţi utilizatori aveţi în piaţa locală? Câte companii româneşti intră în parteneriate cu voi? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au rămas fără răspuns într-un interviu acordat de Binance, liderul industriei crypto la nivel global, pentru BUSINESS Magazin şi Ziarul Financiar.

Totuşi, cum se împacă această lipsă de transparenţă cu planurile gigantului de a consilia guvernul în vederea reglementărilor, de a educa românii în crypto şi de a angaja IT-işti români?

„Vrem să ajutăm cât mai mult autorităţile să pregătească reglementările, pentru că avem acelaşi scop, de a lansa reglementările. Pentru guvern înseamnă protecţia utilizatorilor şi încurajarea economiei, atragerea de noi investiţii, birouri, angajaţi, educaţie, iar pentru noi înseamnă o adopţie mai mare, mai mulţi utilizatori, mai multe dintre produsele noastre”, a explicat Kiril Khomiakov, general manager al Binance pentru Europa Centrală şi de Est, într-un interviu acordat la finalul lunii martie.

Consilierea guvernului şi a autorităţilor de reglementare în elaborarea unui cadru legislativ pentru piaţa activelor digitale este una dintre priorităţile Binance în România. În fond, aceasta este una dintre priorităţile gigantului cu peste 120 de milioane de utilizatori la nivel global în fiecare piaţă în care intră, platforma fiind disponibilă deja în peste 100 de ţări.

„Ajutăm oriunde autorităţile de reglementare vor să implementeze cadrul de reglementare şi ne cer să ajutăm. Nu pot spune numărul de ţări, dar aceasta este strategia oriunde avem utilizatori”, răspunde el.

Cel mai important cadru de reglementare care vine la nivel european pentru piaţa criptomonedelor este cunoscut drept MiCA (Markets in Crypto-Assets), care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, pentru a fi transpus ulterior în legislaţia naţională. Acum, Binance deja lucrează cu guvernul României pentru transpunerea în legislaţia locală.

„Autorităţile din România sunt extrem de proactive, nu aşteaptă până vine MiCA pentru a începe abia după aceea să lucreze, ei pregătesc legile locale şi reglementările pentru a transpune MiCA în legislaţia locală. Deci aş spune că undeva la jumătatea anului viitor ar trebui să fie implementată în România.”

Binance, cel mai mare exchange crypto din lume, a început să activeze ca platformă în România încă din 2017, dar a deschis birouri în piaţa locală abia mai târziu. Kiril Khomiakov nu a putut răspunde însă clar la întrebarea „Câte birouri are Binance în România?”. Am mers ulterior către Ilie Puşcaş, country manager Binance România, pentru a clarifica acest subiect, însă nici şeful operaţiunilor locale nu a putut spune exact câte birouri are liderul global în piaţa locală.


„A doua ţintă a noastră este să facem alfabetizare financiară şi educaţie blockchain şi Web3 disponbilă gratuit pentru orice român prin diferite platforme. Este ceva ce facem şi pe cont propriu prin Binance Academy şi discutăm şi cu Ministerul Educaţiei.”

Kiril Khomiakov, general manager Binance pentru Europa Centrală şi de Est


Conform informaţiilor din piaţă, gigantul are astăzi cel puţin un centru de suport, în Bucureşti, şi un centru la Iaşi unde angajează IT-işti, în special developeri. „Cum se cheamă entitatea pe care operaţi în România?” – a fost o altă întrebare simplă la care nici reprezentanţii Binance, nici sursele contactate de BUSINESS Magazin nu au putut răspunde.

Însă piaţa din România este cu siguranţă una importantă pentru gigantul global. În septembrie 2022, Changpeng Zhao, cofondator şi CEO al Binance, a venit la Bucureşti. El este considerat cel mai bogat om din industria crypto, cu o avere pe care Forbes o estimează la peste 10 miliarde de dolari, iar Bloomberg o estimează la 30 de miliarde de dolari.

„România este o piaţă foarte importantă. Vrem să ne creştem prezenţa aici, având mai mulţi oameni şi ingineri străini. Vrem să ne majorăm investiţiile şi, de asemenea, să lucrăm mai mult la partea de educaţie. Am avut o întâlnire cu oficialii din guvern, cărora le-am oferit sprijin în procesul de reglementare a pieţei crypto”, a declarat Changpeng Zhao, la Bucureşti.

După ce s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali din cadrul guvernului, inclusiv Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Changpeng Zhao a discutat despre digitalizare şi despre nevoia de educaţie financiară din România, dar a atins şi subiectul „transparenţei”.

„Reglementarea va îmbunătăţi industria crypto, însă nu va reuşi să umple un vid. Trebuie să lucrăm la educaţie şi transparenţă şi să fim în stare să le oferim utilizatorilor cât mai multe opţiuni”, spunea el.

Transparenţa este cu atât mai importantă într-un context în care piaţa crypto valorează circa 1.200 de miliarde de dolari la momentul redactării acestui articol, iar anul 2022 a adus falimente de răsunet, precum ecosistemul Terra Luna sau platforma de exchange FTX, care era a treia cea mai mare din piaţă înainte de a se prăbuşi din cauza modului în care a fost condusă.

Cu atât mai mult transparenţa este importantă întrucât anul 2023 a adus turbulenţe pe pieţele financiare şi bancare la nivel global, cu prăbuşirea unor bănci mari precum Credit Suisse, precum şi falimentul unor bănci mici şi medii care s-au dovedit prietenoase cu startup-uri tech şi cu industria crypto.

Undele de şoc transmise şi înspre piaţa crypto au destabilizat pentru o bună perioadă de timp chiar şi USDC, cel mai cunoscut stablecoin din lume. Nu în ultimul rând, ne aflăm într-un context în care filiala din SUA a Binance a fost pusă sub investigaţie.

Pentru a înţelege cât de important este rolul Binance la nivel global, platforma de exchange a înregistrat volume de tranzacţionare de 12,8 miliarde de dolari în 24 de ore, în timp ce Coinbase, locul doi în piaţă, a înregistrat volume de 1,5 miliarde de dolari în acelaşi interval de timp.

De ce contează?

Mediul de business din România şi din lume a evoluat în ultimii 30 de ani, iar acum, poate mai mult ca oricând, transparenţa joacă un rol extrem de important, mai ales când vine vorba de banii şi bunăstarea oamenilor şi, cu atât mai mult, de o piaţă care se promovează în final drept o alternativă la sistemul bancar tradiţional, o alternativă care ar aduce mai multă independenţă, libertate şi autonomie.

Binance estimează că 8% din populaţia adultă din România foloseşte criptomonede, unul dintre cele mai ridicate procente din lume. În mod separat, un studiu al IPSOS România realizat la comanda platformei de investiţii în active digitale Tradesilvania.com arată că 4 din 10 români deţineau în 2022 sau au deţinut vreodată criptomonede.

Citeşte continuarea articolului pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO