Cryptobusiness

Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de exchange pentru criptomonede, nu va interzice accesul pentru toţi utilizatorii din Rusia. „Unii ruşi de rând folosesc crypto ca un colac de salvare acum că moneda lor s-a prăbuşit”

Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de exchange...

Autor: Alex Ciutacu

04.03.2022, 17:28 12870

Coinbase Global, compania care operează una dintre cele mai mari platforme de exchange pentru criptomonede din lume, a anunţat că nu va interzce accesul pentru toţi utilizatorii din Rusia, dar se va supune voinţei autorităţilor în cazul în care guvernul american decide să impună astfel de restricţii, a explicat Brian Armstrong, CEO al Coinbase, citat de Bloomberg.

Platforma de exchange va bloca toate tranzacţiile de la adrese IP care ar putea să aparţină indivizilor şi companiilor sancţionate deja, la fel ca orice alt business de servicii financiare reglementat. Totuşi, nu va impune la acest moment o interdicţie pentru toţi utilizatorii din Rusia, a scris Armstrong într-o postare pe Twitter.

„Unii ruşi de rând folosesc crypto ca un colac de salvare acum că moneda lor s-a prăbuşit. Mulţi dintre ei cel mai probabil se opun acţiunilor ţării lor, iar o interdicţia i-ar afecta şi pe aceştia. Acestea fiind zise, dacă guvernul american decide să impună o interdicţie, bineînţeles că ne vom conforma acelor prevederi”.

Industria criptomonedelor a primit o atenţie sporită pe fondul invaziei derulate de Vladimir Putin în Ucraina, întrucât mai mulţi oficiali guvernamentali din SUA se întreabă dacă Rusia sau bogaţii ţării vor putea să evite sancţiunile impuse de Occident utilizând criptomonede. Totodată, Ucraina caută activ donaţii prin intermediul crypto.

Mykhailo Fedorov, vicepremier şi ministru pentru Transformare Digitală în Ucraina, le-a cerut recent tuturor platformelor de exchange importante să blocheze adresele utilizatorilor ruşi.

Datele recente de pe blockchain sugerează că rezidenţii din Rusia nu s-au grăbit să tranzacţioneze pe marile platforme de exchange. Activitatea crypto denominată în ruble ruseşti s-a situat la volume de doar 34,1 milioane de dolari în data de 3 martie, potrivit Chainalysis. Asta reprezintă o scădere de la un vârf recent de 70,7 milioane de dolari în data de 24 debruarie, respectiv un nivel record de 158 milioane de dolari înregistrat în data de 20 mai 2021.

Armstrong a explicat că nu consideră că există un risc ridicat ca oligarhii ruşi să utilizeze crypto pentru a evita sancţiunile pentru că modul cum este structurată tehnologia blockchain permite urmărirea unor transferuri mult mai facilă decât în cazul banilor sau al aurului.

Comentariile CEO-ului Coinbase vin după cele ale lui Changpeng Zhao, CEO al Binance Holdings, care a subliniat că nu ar fi „etic” ca exchange-ul pe care îl conduce să restricţioneze accesul pentru toţi cetăţenii ruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO