Cryptobusiness

Consiliul de Stabilitate Financiară: Activele digitale ar putea ameninţa curând stabiltatea financiară globală

Consiliul de Stabilitate Financiară: Activele digitale...

Autor: Alex Ciutacu

16.02.2022, 14:42 363

Activele digitale ar putea ameninţa curând stabilitatea financiară globală din cauza dimensiunii acestei pieţe, dar şi pe fondul unor vulnerabilităţi structurale şi a unei conexiuni din ce în ce mai strânsă cu sistemul financiar tradiţional, potrivit unui raport al Consiliului de Stabilitate Financiară, citat de Bloomberg.

Printre zonele care au stârnit îngrijorările Consiliului se numără utilizarea levierului în tranzacţii, vulnerabilităţile tehnologice şi lichiditatea redusă, conform raportului publicat miercuri.

Raportul subliniază şi un nivel redus de înţelegere al investitorilor şi consumatorilor în ceea ce priveşte activele crypto, precum şi modul în care o parte din activele digitale sunt utilizate în activitatea de spălare a banilor şi în criminalitatea cibernetică în general.

Evoluţia rapidă şi natura globală a activelor digitale arată că autorităţile trebuie să ia în considerare o serie de măsuri de reglementare pentru această piaţă. Asta ar însemna prioritizarea colaborării transfrontaliere şi cooperării transsectoriale pentru a ţine pasul cu dezvoltarea activelor din spaţiul crypto.

Această notă de avertizare este diferită faţă de ultimul raport emis de Consiliul de Stabilitate Financiară cu privire la activele crypto. La momentul 2018, Consiliul concuziona că activele crypto „nu prezintă un risc material la adresa stabilităţii financiare globale”. Organismul îndemna atunci autorităţile de reglementare să continue să monitorizeze evoluţia acestei pieţe.

Consiliul de Stabilitate Financiară este un organism internaţional care monitorizează sistemul financiar global şi lansează recomandări. Acesta este compus din reprezentanţi ai unor instituţii precum Banca Centrală Europeană, Banca Angliei şi Rezerva Federală, adică banca centrală americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO