Cryptobusiness

Cum va evolua piaţa crypto în 2023? Investitorii rămân precauţi după cea mai bună săptămână din ultimele 10 luni şi speră că BTC nu va scădea mai jos de 12.000 de dolari în acest an

Cum va evolua piaţa crypto în 2023? Investitorii...

Autor: Alex Ciutacu

16.01.2023, 09:00 1156

Piaţa crypto începe săptămâna cu perspective mai bune decât în ultima perioadă, cu BTC (Bitcoin) la circa 21.000 de dolari, în creştere cu peste 22% în ultimele şapte zile, conform datelor agregate de ZF de pe platforma CoinMarketCap, care realizează o medie a cotaţiilor de pe mai multe exchange-uri.

În acelaşi timp, ETH (Ethereum) a ajuns la peste 1.500 de dolari, în creştere cu peste 19,5% în ultimele şapte zile, în timp ce EGLD (MultiversX, fosta Elrond) a ajuns la peste 41 de dolari, în creştere cu peste 15,5% în aceeaşi perioadă de timp.

Una dintre cele mai bune performanţe a fost înregistrate de MANA, moneda care guvernează ecosistemul Decentraland, activ în segmentul de piaţă reprezentat de metavers pe blockchain. MANA a înregistrat o creştere de 76% în ultimele şapte zile, situându-se la preţul de 0,698 dolari.

Totuşi, piaţa criptomonedelor a pierdut în 2022 circa 1.400 de miliarde de dolari din capitalizarea totală, în timp ce multe companii din industrie se confruntă cu probleme de lichidităţi sau chiar cu falimentul în anumite situaţii, după prăbuşirea zgomotoasă a FTX, al treilea cel mai mare exchange crypto din lume până anul trecut.

O analiză CoinDesk publicată sâmbătă, 14 ianuarie, evidenţia la acel moment că BTC înregistrase cea mai bună săptămână din martie 2022 şi până acum. Evoluţia a fost aplaudată de fanii crypto, în contextul în care piaţa nu a oferit multe momente de creştere după ce a început saga FTX.

Duminică, CNBC a participat la o conferinţă crypto din Elveţia, unde a discutat cu investitori şi jucători din industrie despre perspectivele lor asupra pieţei. În mare, aceştia au declarat că abordează anul 2023 cu o anumită precauţie şi că nu se aşteaptă ca BTC să depăşească în acest an nivelul record de 69.000 de dolari pe care l-a atins anterior.

Este puţin probabil ca anul 2023 să aducă noi maxime record în piaţa crypto, mai ales într-un mediu în care contextul macroeconomic global aduce în continuare inflaţie, respectiv dobânzi mai mari care ar trebui să o tempereze. Toate acestea alimentează volatilitatea.

„Cred că mai are de scăzut puţin, dar nu cred că vom mai vedea scăderi foarte mari. Există o şansă ca aici să fie pragul de jos (n.r: pentru BTC)”, a explicat Bill Tai, investitor cu experienţă în venture capital, prezent în piaţa de crypto.

Totuşi, Bill Tai a menţionat pentru CNBC că există şi posibilitatea ca BTC să scadă până la 12.000 de dolari înainte de a se relansa pe o pantă de creştere.

Meltem Demirors, chief strategy officer la CoinShares, a declarat că BTC ar putea fluctua fie în intervalul 15-20.000 de dolari, fie într-un intreval superior de 25.000-30.000 de dolari.

Ea este de părere că partea masivă a valului de ieşiri din piaţă s-a încheiat, însă pe de altă parte nu există prea multe fonduri noi care să intre astăzi în Bitcoin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO