Cryptobusiness

Declinul crypto continuă: Bitcoin scade la cel mai redus nivel din ultimele şase luni şi se apropie de pragul de 38.000 de dolari. Ethereum se tranzacţionează sub 2.800 de dolari

Declinul crypto continuă: Bitcoin scade la cel mai redus...

Autor: Alex Ciutacu

21.01.2022, 15:13 7105

Declinul pieţei crypto continuă, în contextul în care Bitcoin a scăzut la un nivel de circa 38.100 de dolari, cel mai redus nivel din august 2021 până în prezent, potrivit datelor colectate de pe platforma CoinMarketCap.

Astfel, cea mai mare criptomonedă după capitalizare înregistra vineri la ora 14:58 (ora României) un declin de peste 9,3% în ultimele 24 de ore, conform platformei CoinMarketCap, care realizează o medie a cotaţiilor de pe mai multe platforme de exchange. Capitalizarea totală a Bitcoin se situează la circa 772 mld. dolari.

În acelaşi timp, Ethereum se tranzacţiona la circa 2.770 de dolari, după un declin de circa 11,5% în ultimele 24 de ore. Capitalizarea totală a Ethereum se situează la circa 330 mld. dolari.

Bitcoin înregistrează a treia zi consecutivă de scădere, iar la nivelul pieţei şi celelalte monede digitale înregistrează un declin, în ciuda a ceea ce se credea a fi o uşoară tendinţă de decuplare a pieţei de evoluţia celei mai mari criptomonede.

Moneda ADA (Cardano) înregistrează un declin de circa 11%, în timp ce SOL (Solana) a scăzut cu circa 13% în ultimele 24 de ore.

Tot vineri, la ora 15.38 (ora României), moneda EGLD, lansată de sibienii de la Elrond Network, înregistra o scădere de 15% pe ultimele 24 de ore şi se tranzacţiona la circa 150 de dolari, la o capitalizare totală de peste 3,1 mld. dolari. 

Bitcoin a scăzut cu circa 40% de la vârful atins la începutul lunii noiembrie. Scăderile vin în contextul în care sectorul de tehnologie înregistrează un declin şi pe burse, întrucât indicele Nasdaq trece printr-o corecţie.

La nivel global, reglementarea pieţei crypto începe să-şi arate colţii în diferite moduri. Americanii pregătesc noi reglementări pentru platformele de exchange, întrucât SEC, autoritatea de supraveghere financiară, vrea mai multă protecţie pentru investitori.

Totodată, banca centrală a Rusiei vrea ca minarea şi tranzacţionarea de criptomonede să fie interzise. Semnalul este unul important în contextul în care Rusia este a treia ţară din lume din punctul de vedere al activităţii de minare, după SUA şi Kazahstan.

Singapore a început să introducă noi măsuri şi a decis că ATM-urile crypto trebuie să fie oprite şi eliminate, ca parte a unui plan de a limita expunerea populaţiei.

Spania a introdus noi reguli în ceea ce priveşte promovarea criptomonedelor şi obligă influencerii, companiile şi firmele de PR implicate în astfel de campanii să includă şi avertismente legate de riscuri.

În Marea Britanie, autoritatea de supraveghere financiară vrea ca reclamele crypto să ajungă doar la bogaţi şi la investitorii cu experienţă.

Începutul anului 2022 a adus deja şi primul atac important în piaţa criptomonedelor. Hackerii au furat criptomonede în valoare totală de aproape 34 mil. dolari de la 483 de utilizatori ai platformei de tranzacţionare Crypto.com. Trebuie menţionat că piederile acestora au fost compensate de companie.

Un raport de cercetare lansat săptămâna aceasta de Crypto.com arată că numărul persoanelor care au investit în criptomonede la nivel global a crescut cu 178% în 2021, până la 295 de milioane de persoane. Acelaşi raport lansează o predicţie optimistă potrivit căreia numărul investitorilor ar putea ajunge la 1 miliard la nivel global, însă există mai multe condiţii care trebuie îndeplinite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO