• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Cryptobusiness

Încă o prăbuşire în piaţa crypto. Celsius Network a depus cererea de intrare în faliment, la o lună după ce compania activă şi în creditare crypto a îngheţat retragerile pentru clienţi

Încă o prăbuşire în piaţa crypto. Celsius Network a depus cererea de intrare în faliment, la o lună după ce compania activă şi în creditare crypto a îngheţat retragerile pentru clienţi

Autor: Daniel Belu

14.07.2022, 15:38 3343

Creditorul american de criptomonede Celsius Network a anunţat miercuri că a depus cererea de faliment, devenind cea mai recentă victimă din sectorul criptomonedelor care se prăbuşeşte în urma prăbuşirii dramatice a preţurilor, conform CNN.

Depunerea cererii de faliment în baza capitolului 11 a companiei cu sediul în New Jersey la tribunalul federal din New York vine la aproximativ o lună după ce a îngheţat activele clienţilor.

În documentele depuse în instanţă se menţionează active cuprinse între 1 şi 10 miliarde de dolari, pasive de aceeaşi valoare şi peste 100.000 de creditori.

Pe măsură ce valoarea criptomonedelor s-a prăbuşit în 2022, creditorii care oferă împrumuturi cripto cu randament ridicat s-au confruntat cu crize de lichidităţi şi cu răscumpărări de clienţi, ceea ce i-a pus pe o poziţie financiară precară. Unii au reacţionat prin blocarea retragerilor clienţilor, prin colectarea de bani la preţuri dezavantajoase sau prin intrarea în proceduri de restructurare.

Creditorii de criptomonede au cunoscut un boom în timpul pandemiei COVID-19, atrăgând oamenii interesaţi să depună cu rate ridicate ale dobânzilor şi acces facil la împrumuturi rareori oferite de băncile tradiţionale. Aceştia s-au prăbuşit, însă, în ultimele luni, în urma scăderii preţurilor criptomonedelor şi a prabuşiri TerraUSD în luna mai.

Celsius nu solicită autoritatea de a permite retragerile clienţilor în acest moment, a declarat miercuri compania într-un comunicat de presă, adăugând că a depus o serie de cereri obişnuite la tribunal pentru a permite continuarea operaţiunilor în mod normal.

Compania dispune de 167 de milioane de dolari în numerar, ceea ce va asigura lichidităţi pentru a susţine anumite operaţiuni în timpul procesului de restructurare.

Celsius a îngheţat luna trecută retragerile şi transferurile, invocând condiţiile “extreme” de pe piaţă şi a lăsat cei 1,7 milioane de clienţi ai săi în imposibilitatea de a-şi răscumpăra activele. Acest lucru a determinat autorităţile de reglementare din statele New Jersey, Texas şi Washington să investigheze decizia.

Un alt creditor de criptomonede, Voyager Digital Ltd, a cerut falimentul pe 6 iulie, după ce a suspendat retragerile şi depozitele.

Clienţii de la Voyager au primit recent un e-mail în care li se indica faptul că va trece ceva timp până când vor putea accesa criptomonedele deţinute în conturile lor. Directorul general Stephen Ehrlich a declarat pe Twitter că, după ce compania va trece prin procedura de faliment, clienţii care au criptomonede în cont vor primi un fel de “pachet” de lucruri.

Aceasta ar putea include o combinaţie între criptomonedele pe care le deţineau, acţiuni la Voyager reorganizată, token-uri Voyager şi orice venituri pe care le pot obţine în urma falimentului 3AC, care nu a putut rambursa cele aproximativ 670 de milioane de dolari pe care le-a împrumutat de la companie. Investitorii Voyager au declarat însă că nu văd prea multe motive de optimism.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787