Cryptobusiness

Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputaţilor: Nu e foarte multă reglementare în crypto. Nu ştiu să fi existat în România vreun proiect care să trateze domeniul în integralitate

Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de IT&C din Camera...

Autor: Alex Ciutacu

07.12.2022, 19:51 969

Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputaţilor, spune că din cunoştinţele lui nu a existat până acum în România niciun proiect de reglementare care să trateze domeniul crypto în integralitatea lui, după cum a declarat miercuri seară în timpul evenimentului „România: Web3 Regional Hub. Primul Pas”, organizat în cadrul TheStakeBorg Talks.

„Au fost câteva proiecte de lege ce ţineau de zona fiscală, care au atins domeniul crypto. Nu am avut niciun proiect amplu sau nu ştiu eu de niciunul care să trateze domeniul crypto în integralitate. (...) Nu e foarte multă reglementare”, a spus el.

Înainte de a fi deputat, Sărmaş a fost timp de mai bine de un an preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

„La ADR nu a fost niciun proiect pe perioada mandatului meu, dar ulterior am încercat să facilitez câteva iniţiative, norme care permit dezvoltarea ecosistemului de crypto în general. Nu ştiu detalii, nu ştiu conţinutul lor”.

Deputatul a povestit puţin despre experienţa lui personală cu investiţiile în crypto, unde a dezvăluit că a investit încă din perioada 2015-2016, dar nu a dezvoltat un portofoliu ci doar a cumpărat punctual.

„Nu cred că e rău să investeşti în crypto, absolut deloc, dar am o temere faţă de români în general. Să nu uităm că noi ne-am pus casele pe la Caritas”.

Vlad Mercori, CEO-ul StakeBorg şi fondatorul StakeBorg Talks, a răspuns spunând că acum sunt „alte generaţii”, ceea ce înseamnă că românii nu ar mai fi păcăliţi încă o dată în număr atât de mare de o astfel de schemă.

„Dacă investiţiile în crypto ar fi nu la un clic distanţă, ci în mediul real, cred că am avea oameni în România. (...) Cred că dacă crypto ar fi la o deschidere de sertar distanţă, unii şi-ar pune casa în care stau pe crypto”.

Şi totuşi, chiar şi cu această perspectivă, întrebarea ZF referitoare la momentul în care România va avea un cadru de reglementare pentru piaţa crypto a rămas fără răspuns.

În noiembrie, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, a declarat că România va avea reglementare după adoptarea cadrului european MiCA. Acesta ar trebui adoptat anul viitor, însă transpunerea în legislaţia naţională şi implementarea unor norme ar putea dura câţiva ani, în ritmul în care România transpune directivele europene.

Sărmaş a discutat despre posibila apariţie a unui moment similar cu bula dotcom, dar în crypto, „dacă nu suntem deja acolo”.

„Atât de mult a crescut ecosistemul ăsta, şi e bine, sunt atât de mulţi bani în joc încât e complicat să crezi că îl va părăsi toată lumea. (...) Dincolo de asta cred că o să fie o nouă bulă dotcom, dacă nu suntem deja acolo, se va curăţa piaţa, vor dispărea multe proiecte, e complicat să ştii ce înseamnă relevant sau nu, nu întotdeauna cea mai bună tehnologie câştigă”.

În final, preşedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputaţilor i-a invitat pe toţi cei interesaţi din industrie pentru a participa la discuţiile referitoare la noul cadru de reglementare.

„Dacă aveţi idei, avem un grup de lucru unde lucrăm cu industrie, cu mediul academic, cu societatea civilă, în care setăm inclusiv priorităţile împreună”.

El a declarat la finalul evenimentului că invită reprezentanţii industriei la crearea unui grup de lucru sau de dialog pentru a discuta de nevoile de reglementare pe care le are industria crypto locală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO