Cryptobusiness

Senatorii americani cer anchetarea modului în care El Salvador implementează adopţia Bitcoin. Nayib Bukele, preşedintele El Salvador, le transmite să nu se amestece

Senatorii americani cer anchetarea modului în care El...

Autor: Alex Ciutacu

17.02.2022, 14:08 281

Nayib Bukele, preşedintele din El Salvador, le-a cerut senatorilor americani să nu se amestece în „afacerile interne” ale statului, după ce câţiva demnitari din SUA au cerut declanşarea unei anchete asupra modului în care El Salvador implementează adopţia Bitcoin, potrivit Reuters.

Senatorii Jim Risch, Bill Cassidy şi Bob Mendez au cerut Departamentului de Stat să analizeze modul în care El Salvador implementează adopţia Bitcoin, cu scopul de a înţelege riscul pe care îl prezintă aceste mutări pentru economia americană.

„Ok boomers...aveţi zero jurisdicţie asupra unei naţiuni suverane şi independente”, a scris Bukele, 40 ani, într-o postare pe Twitter, folosind o referinţă din cultura pop care îi portretizează drept conservatori pe cei din generaţia „baby boomers”.

El Salvador a fost prima ţară din lume care a adoptat criptomonedă ca metodă legală de plată, utilizată în paralel cu dolarul american, într-o decizie care a atras critici din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Mutarea lui Bukele a atras la acel moment şi furia unei părţi din populaţie, care se teme de volatilitate şi de lipsa de transparenţă.

„Nu suntem colonia voastră sau în curtea voastră. Nu vă amestecaţi în afacerile noastre interne. Nu încercaţi să controlaţi ceva ce nu puteţi controla”, a mai scris Bukele pe Twitter.

Guvernul din El Salvador, care a achiziţionat circa 1.801 de monede Bitcoin din septembrie până în prezent, într-o serie de mutări care au fost puse la îndoială de mai mulţi economişti.

Relaţiile diplomatice dintre El Salvador şi Statele Unite s-au deteriorat după ce Casa Albă a denunţat public mai multe cazuri de corupţie din guvernul lui Bukele, precum şi o escalare a măsurilor prin care preşedintele acumulează putere. Anul trecut, Nayib Bukele s-a autointitulat în glumă „dictator”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO