Cryptobusiness

Ştirea momentului în presa internaţională. Vine tsunamiul pe piaţa crypto: FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare crypto din lume, intră în insolvenţă alături de 130 de companii afiliate. Sam Bankman-Friedmand, omul din spatele platformei evaluate anterior la 32 mld. dolari, a demisionat din poziţia de CEO

Ştirea momentului în presa internaţională. Vine...

Autor: Alex Ciutacu

11.11.2022, 17:52 19685

Platforma de tranzacţionare crypto FTX intră în insolvenţă, în timp ce Sam Bankman-Fried demisionează din poziţia de CEO, însă saga continuă, în contextul în care prăbuşirea neaşteptată a uneia dintre cele mai mari platforme la nivel global a atras atenţia autorităţilor din SUA, Europa şi Canada, potrivit Bloomberg.

Bankman-Fried a fost înlocuit la conducerea companiei de John J. Ray, însă va rămâne alături de companie pentru a ajuta în perioada următoare.

Alte aproximativ 130 de companii afiliate FTX fac parte din cererea de intrare în insolvenţă, inclusiv firma de tranzacţionare Alameda Research, de la care a plecat întreaga criză de lichiditate.

Saga FTX va continua, întrucât autorităţile din mai multe părţi ale lumii au fost luate prin surprindere de modul în care s-a prăbuşit în doar câteva zile o platformă de tranzacţionare evaluată în 2022 la 32 de miliarde de dolari. Autorităţile din SUA şi Europa se uită spre această situaţie, iar autorităţile din Canada au anunţat miercuri că vor lansa o investigaţie, potrivit CoinDesk. 

Preţul BTC (Bitcoin) se situează la circa 16.800 de dolari, în scădere cu 4% în ultimele 24 de ore, conform datelor colectate de pe platforma CoinMarketCap. În acelaşi timp, ETH (Ethereum) se situa la 1.250 de dolari, în scădere cu 4,4%.

Ce s-a întâmplat marţi

Piaţa crypto reacţiona negativ marţi seară la anunţul neaşteptat cu privire la o potenţială tranzacţie prin care Binance, cea mai mare platformă de exchange din lume, intenţiona să preia FTX, unul dintre cei mai mari competitori ai săi.

Capitalizarea capitalizarea întregii pieţe crypto scădea la acel moment cu 12% pe ultimele 24 de ore şi se situa la 907 miliarde de dolari.

Investitorii au început să întrevadă o criză de lichiditate în cazul exchange-ului FTX şi al companiei-soră Alameda Research, după ce CoinDesk a relatat săptămâna trecută pe acest subiect. Compania de exchange FTX a obţinut în 2022 o evaluare de 32 de miliarde de dolari.

Piaţa crypto a reacţionat la acel moment, iar Bitcoin (BTC) scădea cu aproape 12%, în timp ce Ethereum (ETH) a scăzut cu peste 17%, în ceea ce s-a conturat drept un declin general la nivelul pieţei.

„În această după-amiază FTX ne-a cerut ajutorul. Este vorba despre o criză semnificativă de lichiditate. Pentru a proteja utilizatorii, am semnat o scrisoare de intenţie pentru a prelua integral FTX.com şi pentru a ajuta la depăşirea crizei de lichiditate. Vom derula procesul de due diligence în următoarele zile”, scria Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, într-o postare pe Twitter.

La acest moment problema părea să fie plecat de la faptul că firma de trading Alameda Research avea un portofoliu prea puţin lichid, format în mare parte din deţineri masive pe criptomoneda FTT, care este moneda nativă a din exchange-ul FTX, ambele companii fiind deţinute de Sam Bankman-Fried.

O parte din investitori au înţeles din această poveste că finanţele companiei de trading Alameda nu sunt atât de solide pe cât se crede, ceea ce ar putea însemna că nici situaţia financiară a exchange-ului FTX nu este suficient de stabilă.

Presiunea asupra FTX a fost înteţită chiar de mutările lui Changpeng Zhao, cel care acum apare ca salvator în această situaţie. Duminică, şeful Binance a anunţat că intenţionează să vândă deţinerile companiei în moneda FTT.

„Lichidarea poziţiilor de FTT ţine doar de managementul riscului, după lecţiile învăţate în cazul LUNA. (...) Am oferit sprijin înainte, dar nu vom pretinde că ne iubim după divorţ. Nu suntem împotriva nimănui, dar nu vom susţine oameni care fac lobby împotriva altor jucători din industrie pe la spatele lor”, a anunţat Changpeng Zhao, într-o postare pe Twitter.

Decizia şefului Binance a pus şi mai multă presiune pe preţul FTT, care a continuat să scadă. Ca răspuns, Caroline Ellison, CEO-ul Alameda, a anunţat duminică decizia companiei de a cumpăra deţinerile de FTT ale Binance la preţul de 22 de dolari per monedă, într-o încercare de a opri declinul preţului.

Situaţia a devenit însă mai tensionată marţi dimineaţă, în contextul în care o parte din clienţii FTX au încercat să îşi retragă fondurile şi au reclamat dificultăţi în acest sens.

Şocul Binance

Miercuri, piaţa crypto a zguduită de decizia Binance de a retrage scrisoarea de intenţie prin care iniţia achiziţia platformei de tranzacţionare FTX.

„Am decis să nu dăm curs achiziţiei FTX.com, ca urmare a procesului de due diligence precum şi pe fondul informaţiilor apărute cu privire la o proastă gestionare a fondurilor clienţilor, corelate cu o presupusă anchetă a autorităţilor americane”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Acesta a adăugat că Binance îşi dorea să ajute clienţii FTX şi să furnizeze lichiditate, dar situaţia este peste capacităţile cele mai mari platforme de tranzacţionare din lume.

Retragerea Binance din această tranzacţie pune o nouă cărămidă la ceea ce se conturează drept Saga FTX, un exchange evaluat în 2022 la 32 de miliarde de dolari, care s-a confruntat cu o criză de lichiditate accentuată parţial chiar de comunicările Binance.

Joi, capitalizarea totală a pieţei crypto se situa la circa 836 de miliarde de dolari, în scădere cu 4,8% în ultimele 24 de ore, conform informaţiilor colectate de pe platforma CoinMarketCap, care realizează o medie a cotaţiilor de pe mai multe exchange-uri.

BTC înregistra o scădere de aproape 6,2% în ultimele 24 de ore, în timp ce ETH scădea cu 1,3%, BNB cu 6,15%, iar Solana cu 18,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO