Cryptobusiness

Vladimir Putin consideră că Bitcoin şi celelalte criptomonede au dreptul să existe şi pot fi folosite ca metodă de plată. Rusia caută alternative la dolar încă din 2014, de la anexarea agresivă a Crimeei

Vladimir Putin consideră că Bitcoin şi celelalte...

Autor: Alex Ciutacu

14.10.2021, 14:06 343

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat un semnal de toleranţă faţă de criptomonede, într-un context global în care autorităţile de reglmentare pregătesc măsuri pentru a elimina posibilitatea ca această clasă de active să fie utilizată în spălarea banilor şi în activităţi criminale, potrivit Bloomberg.

Criptomonedele „au dreptul să existe şi pot fi folosite ca metodă de plată”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu acordat americanilor de la CNBC.

Totuşi, el a menţionat că este prea devreme să discutăm despre utilizarea monedelor digitale pentru tranzacţionarea de petrol sau tranzacţionarea de alte bunuri care reprezintă mare parte din exporturile Rusiei.

Rusia caută alternative la tranzacţionarea în dolari încă din 2014, când a fost sancţionată pentru anexarea agresivă a Crimeei. Putin acuză Statele Unite că folosesc moneda ca pe o armă.

Entuziaştii criptomonedelor susţin că un sistem descentralizat de bani ar putea ajunge să înlocuiască banii aşa-numiţi fiat emişi de băncile centrale.

Banca centrală a Rusiei a avertizat în mod repetat investitorii cu privire la volatilitatea extremă a pieţei criptomonedelor, iar monedele digitale nu sunt în acest moment o metodă de plată acceptată în Rusia.

Cu toate acestea, nici nu există planuri pentru o interdicţie totală – aşa cum a acţionat China – conform declaraţiilor Ministerului de Finanţe din Rusia.

Toleranţa lui Putin faţă de criptomonede vine în contextul în care Casa Albă analizează lansarea unei iniţiative mai ample prin care să coordoneze reglementarea criptomonedelor la nivelul întregii administraţii Biden. De cealaltă parte, China a intrezis toate tranzacţiile cu criptomonede în luna septembrie a acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO