♦ Mobexpert a mizat în 2024 pe programul PNRR prin care a mobilat circa 500 de şcoli. În 2025 dincolo de clienţii persoane fizice, cerere tot mai mare vine dinspre sectorul HoReCa, mai ales că în România se deschid tot mai multe hoteluri noi, dar şi restaurante ♦ Totodată, vânzările sunt susţinute de fabricile din România, care mai departe generează cerere pentru depozitele logistice. În cadrul parcurilor CTP, Mobexpert are deja o suprafaţă de 95.000 mp.
Piaţa mobilei rămâne una plină de provocări şi în 2025, însă noi oportunităţi de business apar, atât dinspre clienţii persoane fizice, care optează tot mai mult pentru mobilier mai de calitate, dar şi dinspre sectorul de business.
„Anul 2024 a început greu, dar de Black Friday am punctat o creştere de 36%, în special pe zona de mobilier, zona de paturi tapiţate şi canapele. Apoi, am închis cu campania de Crăiun, care a adus o creştere de 21%. 2024 nu a fost la fel de bun precum 2023, dar în 2025 observăm un început efervescent. Exemple bune sunt spre exemplu Regina Maria, un colaborator foarte bun, pentru că şi ei sunt clienţii noştri şi noi clienţi de-ai lor dar şi WeBuild, cei care construiesc autostrăzi şi care realizează investiţii în zona de birouri. Noi am mers la ei în Argeş şi le-am mobilat birourile. Sperăm ca anul acesta şi zona de office să fie mai bună ca în 2024“, a explicat Adelina Badea, CEO al Mobexpert, unul dintre cei mai importanţi producători şi retaileri de mobilier de pe plan local, în cadrul emisiunii ZF Cum Construim România! Un proiect ZF şi CTP. Ea conduce un grup cu o cifră de afaceri de 261 de milioane de euro în 2023, cu fabrici proprii şi o reţea proprie de magazine, dintre care 11 hipermagazine (de dimensiuni mari, amplasate în marile oraşe), 15 magazine de dimensiuni mai mici (dintre care şase sunt magazine concept store, fiecare având o suprafaţă cuprinsă între 1.300 şi 1.500 mp) şi 8 magazine outlet (care oferă produse Mobexpert la preţuri reduse).
Noi magazine offline, dar şi accent pe online
„Înainte de pandemie, zona de online reprezenta 14% din totalul vânzărilor. După pandemie procentul a urcat la 25% şi s-a menţinut. Mobexpert a deschis începând cu 2021 şase noi magazine concept store, iar acestea ajută foarte mult clientul, în sensul că acesta, întâi intră pe site şi verifică produsele, după care vine în magazin şi comandă, sau vine întâi în magazin şi vede şi testează, după care comandă de acasă. Noi din 2020 eram pregătiţi cu o platformă online care permite livrările către clienţi direct din platformele logistice“, a spus Adelina Badea.
Astfel, clientul s-a întors în magazine, dar în continuare comandă şi online, cele două componente completându-se.
„Anul 2025 va fi cel mai bun pentru Mobexpert din punct de vedere al expansiunii.“
„Începem anul cu un nou magazin la Cluj într-un spaşiu CTP de 5.000 mp, unde în premieră vom avea expunere doar pe parter. Este avantajos deoarece avem şi spaţiu exterior unde putem expune toată zona de terasă şi grădină. Pe 4 ulie va urma noul magazin din zona Pallady din Capitală, alături de Altex. Vom avea un magazin Mobexpert de 10.000 mp cu un design nou, iar în a doua jumătate a anului pregătim deschiderea la Braşov, unde vom avea un magazin de 13.000 mp în zona Coresi, cel mai mare hub de dezvoltare urbană din oraş„, a spus CEO-ul Mobexpert. Braşovul reprezintă un pol de interes şi în contextul în care oraşul are şi o piaţă a închirierilor în dezvoltare, în timp ce judeţul Braşov a fost în 2024 al treilea din România după numărul de tranzacţii imobiliare.
Altex şi gruul Mobexpert, activ în producţia şi retailul de mobilier, două dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale româneşti, s-au asociat într-un proiect de 16-17 mil. euro ce va fi dezvoltat în zona Pallady din Bucureşti. Deschiderea conceptului este planificată pentru vara lui 2025.
„Mai departe lucrăm la procesul de autorizare pentru magazinul de la Bacău şi pregătim viitorul magazin de la Timişoara, unde de asemenea vom avea o unitate de peste 10.000 mp. Mai mult, suntem în discuţii cu cei de la Altex pentru alte două proiecte foarte mari pe care sperăm să le avem gata în 2026-2027“, a spus Adelina Badea. Ea a subliniat că importanţa consultării din magazin a devenit una tot mai impotantă pentru clienţi, care nu cumpără doar mobilă, ci şi decoraţiuni.
PNRR pentru infrastructura şcolară
Mobexpert a dezvoltat anul trecut o nouă linie de business, Business-to-Government, susţinută prin programul PNRR. În ianuarire primăria Timişoara a anunţat implementarea unui proiect european de 86,3 mil. lei (aproximativ 17,5 mil. euro), finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C15: Educaţie, ce presupune dotarea a 1.300 de săli de clasă cu mobilier şi echipamente IT. Proiectul este împărţit în trei componente: mobilier, echipamente IT şi echipamente specializate. Contractele au fost atribuite către compania Best Achiziţii (lot învăţământ primar) şi Mobexpert (2 loturi - învăţământ gimnazial şi liceal).
„Am început să participăm la programul PNRR pentru mobilarea şcolilor din România. Este un proiect greu, cu implementare greoaie, dar ne-a ajutat foarte mult deoarece mobilierul este produs în fabricile noastre. Lucrăm cu primării, cu consilii judeţene şi astfel am avut surpriza să descoperim şi oameni extrem de implicaţi – la Iaşi spre exemplu, am avut cea mai bună echipă de proiect şi întreg judeţul a comandat mobilă de calitate“, a spus Adelina Badea.
Cerere pentru depozitare, dar şi pentru producţie
CTP, cel mai mare proprietar de parcuri logistice din Europa continentală şi România, mizează mai departe pentru a atrage producţie în proiectele sale, dar şi depozite, odată cu dezvoltarea e-commerceului.
„Sunt peste 50.000 de magazine online în România, iar acestea au nevoie de un depozit fizic. Spre exemplu, pentru noi cerere mare avem în nordul Bucureştiului, la CTPark Bucharest North, unde avem 200.000 mp de depozite şi datorită infrastructurii dezvoltate, avem şi mulţi retaileri – Sezamo, FineStore dar şi Mobexpert“, a spus Andrei Marian, Regional Business Development Director pentru Bucuresti şi zona de Sud (Piteşti, Craiova, Ploieşti, Braşov).
El explică faptul că discuţiile despre nearshoring merg mai departe, pe măsură ce sunt companii care mută producţia dinspre Asia spre Europa.
„Noi la CTP avem echipe în teren în China, în Taiwan şi Hong Kong care promovează Europa dar şi România pentru a aduce aici producţie. Mai mult, avem chiriaşi care au venit în România cu hub-uri regionale. Un exemplu este LPP care iniţial a contractat 60.000 mp iar acum a ajuns la 120.000 mp“, a spus Andrei Marian.
CTP are peste 30 de proiecte în România în peste 15 locaţii plus terenuri de peste 4 mil. Mp pentru viitoare dezvoltări.
„Odată cu aderarea la Schengen dar şi cu expansiunea autostrăzilor vedem cerere şi potenţial de creştere în Arad, Timişoara şi Oradea. Chiriaşii sunt foarte fericiţi că suntem în Schengen acum. În plus, noi mergem mai departe şi investim în energie verde, inclusiv în acumulatori pentru a stoca energia solară“, a spus Andrei Marian.
El a explicat că un pol de dezvoltare este Braşovul, unde CTP a atras compania germană Diehl producătoare de componente pentru electrocasnice atât cu un centru de producţie, cât şi cu un laborator de R&D.
Adelina Badea, CEO, Mobexpert
► Vânzările în 2024 au început greu, dar vânzările de Black Friday şi Crăiun au fost cele mai bune pentru Mobexpert. De Black Friday vânzările au crescut cu 36%, în special pe zona de paturi, mobilier corp şI canapele.
► Participarea prin PNRR la mobilarea şcolilor din România a adus business pentru fabricile Mobexpert. Peste 500 de şcoli din România au fost mobilate de Mobexpert
► Înainte de pandemie vânzările online erau la 14%, procent care a urcat la 25% după pandemie şi s-a păstrat. În paralel s-au deschis din 2021 şase noi concept store-uri şi compania mizează pe omnichannel
► Infrastructura IT a fost dezvoltată pentru a permite livrarea către clienţi direct din depozit.
► Vârsta medie a clienţilor a scăzut spre 25-35 de ani, care are acum venituri mai mari decât cei de această vârstă de acum 10-15 ani. Vorbim de un client educat, care călătoreşte mult şi vrea acasă mobilier minimalist de calitate
► Scumpirea transporturilor dinspre China a susţinut puternic producţia locală, iar în prezent 65% din vânzări reprezintă produse realizate în România
► 2025 va fi cel mai bun an pentru extinderea Mobexpert, iar prima deschidere vizează un magazin de 5.000 mp la Cluj
► Clienţii de mobilă colaborează tot mai mult cu designeri pentru amenajarea caselor
► Segmentul B2B va continua să crească. Hotelurile, restaurantele vor genera o nouă creştere în 2025.
► Construcţia de autostrăzi implică mai mulţi specialişti prezenţi în România, iar aceştia au nevoie de birouri mobilate cât mai aproape de şantier.
Andrei Marian, regional business development director pentru Bucuresti şi zona de Sud (Piteşti, Craiova, Braşov) CTP
► În ultimii cinci ani piaţa a urcat cu 50% la 8 mil. mp spaţii industriale, în timp ce CTP şi-a dublat suprafaţa la 3 mil. mp.
► Trendul de nearshoring merge mai departe şi CTP are în parcurile sale companii care au mutat producţia dinspre Asia în România.
► CTP are echipe în zona Asiei – China, Taiwan, Hong Kong care promovează Europa.
► România devine un hub de producţie dar şi unul logistic – LPP şi-a dublat suprafaţa logistică la 120.000 mp.
► Mizăm pe Braşov unde avem producţie, depozitare, dar şI condiţii speciale pentru un laborator în cadrul proiectului.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE