♦ Grupul german ebm-papst vinde divizia Industrial Drive Technology (IDT), care dezvoltă, produce şi vinde soluţii pentru produse din punct de vedere tehnologic către Siemens AG şi continuă să dezvolte operaţiunile locale.
Compania Ebm-papst Automotive & Drives România, prezentă pe piaţa din România din 2017, cu o fabrică la Oradea, şi parte a grupului german Ebm-papst, lider mondial în producţia de motoare electrice şi ventilatoare, pariază mai departe pe investiţii pe plan local în dezvoltarea producţiei dar şi a unui centru R&D.
„Noi suntem într-un proces mare de transformare aici în Oradea şi aici lucrăm foarte de aproape şi cu partenerii noştri de la CTP pentru că avem un transfer de business către Siemens, care va prelua o parte din locaţia în care suntem în momentul de faţă. Şi în continuare, ne extindem. Avem un proiect nou, o investiţie de 30 de milioane de euro, într-o locaţie nouă, unde vom avea o fabrică nouă şi mai multe servicii cu valoare adăugată mare, vorbim despre un centru R&D şi alte funcţii. Noua locaţie va fi tot într-unul dintre parcule industriale ale oraşului. Un parc industrial localizat mai în apropierea aeroportului şi în apropiere de locul unde CTP are un centru logistic foarte mare“, a spus Delia Ungur, managing director la ebm-papst Automotive & Drives Romania
Compania Ebm-papst înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 350 mil. lei, în creştere cu 14% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe.
„Astăzi suntem deja la 500 de angajaţi, avem o cifră de afaceri de peste 65 milioane de euro şi planuri de creştere în continuare. Nu cred că există o reţetă secretă a succesului. Suntem o companie germană de familie, dar avem dimensiunile unei companii multinaţionale, suntem prezenţi pe toate continentele şi avem peste 15.000 de angajaţi la nivel global. În anul 2017 eram în căutarea unei noi locaţii în Europa de Est, unde se ne creştem activitatea. Ca toate firmele am prospectat mai multe tări, mai multe oraşe şi până la urmă ne-am oprit la România şi Oradea. Pentru noi a fost locul perfect, avea cu siguranţă acele avantaje logistice“, a spus Delia Ungur.
Marius Mârza, regional business development director, CTP România, explică faptul că Transilvania este o zonă care are foarte multe oportunităţi, care poate unele nu sunt foarte exploatate în acest moment. „CTP se gândeşte şi la partea de housing pentru companii. Astfel angajaţii pot fi în proximitate, fie că sunt aduşi din Asia sau pe perioade temporare. CTP investeşte în tot ceea chiriaşii au nevoie, iar apoi această sumă va fi inclusă în chiria lor lunară şi dintr-un cost de CAPEX va deveni un cost de OPEX, un cost operaţional“, a spus Mariu Mârza.
În fabrica din Oradea sunt produse ansamble şi subansamble pentru motoare şi ventilatoare care sunt folosite pentru automotive şi industria medicală, precum şi sisteme industriale de ventilaţie şi încălzire. Ebm-papst Automotive & Drives Romania şi-a început activitatea în Oradea, în decembrie 2017, cu o echipă locală de 17 angajaţi.
Momentele cheie în dezvoltarea companiei din Oradea au fost preluarea primei clădiri în aprilie 2018 şi începerea producţiei de motoare destinate industriei medicale şi de automatizări industriale în iunie 2018, preluarea celei de-a doua clădiri în aprilie 2019 şi începerea producţiei de ventilatoare şi pompe electrice destinate industriei auto în iulie 2019.
Grupul Ebm-papst este o companie de familie cu sediul central în Mulfingen, Baden-Wurttemberg, Germania şi este un lider global în producţia de ventilatoare şi motoare electrice, cu peste 20.000 de produse pentru aproape orice tehnologie de ventilaţie şi sisteme de motoare.
La nivel global, Ebm-papst oferă soluţii în toate sectoarele, inclusiv ventilaţie, aer condiţionat, refrigerare, încălzire, industria auto, tehnologia informaţiei, construcţia de maşini şi electrocasnice şi tehnologie medicală.
Compania Ebm-papst Automotive & Drives Romania este una dintre societăţile înfiinţate în ultimii ani cu cele mai rapide salturi ale businessului, atât din perspectiva cifrei de afaceri, cât şi în ceea ce priveşte numărul de angajaţi.
Delia Ungur, managing director la ebm-papst Automotive & Drives România
► Suntem deja 500 de angajaţi, avem o cifră de afaceri de peste 65 milioane de euro şi planuri de creştere în continuare.
► Avem un proiect nou, o investiţie de 30 de milioane de euro, într-o locaţie nouă, unde vom avea o fabrică nouă şi mai multe servicii cu valoare adăugată mare, vorbim despre un centru R&D şi alte funcţii.
► Ne continuăm proiectele pe care le avem. Noi suntem într-un proces mare de transformare aici în Oradea şi aici lucrăm foarte de aproape şi cu partenerii noştri de la CTP pentru că avem un transfer de business către partenerul nostru, Siemens, care va prelua o parte din locaţia în care suntem în momentul de faţă.
► Europa Centrală şi de Est este o zonă importantă, este foarte clar, pentru Europa şi pentru companiile din Germania. În momentul de faţă, România este un centru de stabilitate în zonă.
► Vorbim acum despre o reorientare a industriei către industria militară, de apărare. Nu putem să ignorăm programul Rearm Europe, despre sumele uriaşe care vor fi alocate pentru industria de apărare.
Marius Mârza, regional business development director, CTP România
► Transilvania este o zonă care are foarte multe oportunităţi, care poate unele nu sunt foarte exploatate în acest moment, cum ar fi unele oraşe, am putea zice terţiare. Dacă până acum oraşele mari au atras, mai departe vin altele noi.
► CTP se gândeşte şi la partea de housing pentru companii. Astfel angajaţii pot fi în proximitate, fie că sunt aduşi din
Asia sau pe perioade temporare. CTP investeşte în tot ceea chiriaşii au nevoie, iar apoi această sumă va fi inclusă în chiria lor lunară şi dintr-un cost de CAPEX va deveni un cost de OPEX, un cost operaţional.
► În parcul de la Timişoara vom porni curând şi construcţia unui clubhouse, similar cu cel de la km23 de pe A1, în care ne dorim să oferim toate funcţiunile care le oferim acum la km 23. De la restaurant, la amfiteatru, la servicii medicale, la cursuri, training-uri, o zona de sport.
► Ne dorim să dezvoltăm parcurile, inclusiv cu zonă de birouri. Vedem companii antreprenoriale care vor să fie într-un singur loc. Vedem unităţi de producţie pentru care vor face built-to-suit, care la fel vor să aibă o suprafaţă mai mare de birouri.
► Toate parcurile CTP beneficiază de mai multe companii care au activităţi diverse şi care de foarte multe ori se interconectează între ele. Şi atunci noi credem cu tărie în puterea comunităţilor şi în puterea dezvoltării acestor comunităţi, care într-un final vor aduce un beneficiu fiecărui membru al ei.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE