Cum construim România

ZF Cum construim România! Un proiect ZF & CTP. România a devenit un jucător regional în logistică dar şi în industria auto. Dacia mizează pe producţie puternică în 2025 datorită noului Bigster şi CTP caută să aducă spre Europa companii asiatice pentru a produce pe Bătrânul Continent

16.02.2025, 10:56 Autor: Bogdan Alecu

Pe o piaţă europeană problematică, CTP caută noi nişe pe care să crească, iar printre acestea se numără şi atragerea de companii asiatice să investească în facilităţi de producţie. România concurează acum cu Polonia şi într-o măsură cu Germania pentru capitalul CTP l De partea cealaltă, factura de energie de la Mioveni vine cu un preţ per kWh cu aproape 50% mai scump decât cel din Spania, explică Mihai Bordeanu, directorul Automobile Dacia. 

România este acum membru cu drepturi depline în Spaţiul Schengen, iar construcţia de autostrăzi accelerează - pentru prima dată în istorie vorbim despre peste 200 km de drum rapid inaugurat anual. Dar pentru a atrage în continuare investitori este nevoie de o legislaţie clară, de o fiscalitate predictibilă şi de o birocraţie care să permită realizarea de investiţii fără tone de dosare. Mai mult, energia şi forţa de muncă rămân subiecte importante, aşa cum au explicat Peter Ceresnik, CTP Group, COO & interim MD, România şi Mihai Bordeanu, managing director, Dacia Brand South Eastern Europe & country head în cadrul primei ediţii a emisiunii ZF Cum con­struim România! Un proiect ZF şi CTP.

„Lucrăm la proiectul de a instala panouri fotovoltaice la uzină, la Mioveni, dar acestea vor acoperi 8-9% din energia necesară. Problema o reprezintă restul de 91-92% pentru care noi plătim acum tarife cu 45-50% mai mult decât uzinele din Spania şi cu 22-25% mai mult decât cele din Franţa şi de fiecare dată ne întrebăm de ce România nu este atât de competitivă sau, haideţi să fim pozitivi, ce putem face pentru a o face mai competitivă. Salariul minim a fost dublat în ultimii cinci ani, dacă ne uităm înapoi. Aşadar, aceste lucruri nu sunt simple, dar trebuie abordate urgent. Avem energie mult mai scumpă, avem taxe noi care apar peste noapte, cum am avut la sfârşitul lui 2023 cu 1% din cifra de afaceri“, a explicat Mihai Bordeanu, directorul general Automobile Dacia. Uzina Dacia a demarat deja producţia primelor exemplare din noul Bigster, primul SUV compact al Dacia al cărui preţ ajunge la circa 30.000 de euro. 

Vorbind despre energie verde în special, CTP a instalat multe panouri solare pe depozitele sale. Istoria sistemelor de panouri fotovoltaice pe proiectele CTP a început în urmă cu 15 ani în Cehia, iar ulterior s-au extins. 

„Acum aproximativ trei ani, am pregătit un plan de investiţii pe termen mediu, am obţinut finanţare externă. În prezent, operăm undeva în jur de 130 MW la vârf, iar 30 MW sunt în România. Ne-ar plăcea să facem mai mult, dar sunt câteva impedimente. Primul este că am petrecut destul de mult timp învăţând despre jurisdicţii individuale.“ 

„Noi venim dintr-o afacere foarte simplă. Proprietăţile nu sunt o afacere dificilă. Dar te duci în această afacere energetică şi există restricţii din stânga, din dreapta, din spate şi de asemenea în faţa ta“, a spus Peter Ceresnik. 

El explică însă că România va continua să atragă proiecte logistice regionale. Spre exemplu, în proiectele CTP atât LPP cât şi IKEA îşi au centre din care livrează în toată Europa de Sud-Est. 

„Avem multe discuţii despre extinderea prezenţei producătorilor europeni de mobilă, îmbrăcăminte, medicamente, toate aceste tipuri de produse. Aşadar, multe industrii văd România ca pe un loc atractiv. Şi acest lucru vine împreună cu investiţiile, investiţii masive în infrastructura rutieră, devenind parte a Schengen, aşa că devine brusc mai uşor. Există încă unele diferenţe în costul forţei de muncă, care este convenabil, dar pe termen lung economia română trebuie să se transforme într-o economie cu o valoare adăugată mai mare. Eu provin din una dintre ţările în care deja am depăşit acel punct, lucrătoarea costisitoare. Suntem în urmă în ceea ce priveşte transformarea în economia cu valoare adăugată. Aşadar, există multe oportunităţi. Dar, de asemenea, sunt mai mulţi reprezentanţi ai companiilor care pot face R&D în ţară. Vedem destul de multă iniţiativă pentru robotizare, în proiectele pe care le livrăm pe piaţă. Aşadar, în general, mişcarea este foarte puternică. Aş ruga pe toţi cei activi aici în România să rămână alertaţi şi să continue să fie pionieri şi să inoveze dincolo de punctul de a deveni un mare hub logistic pentru sud şi est“, a spus directorul operaţional al CTP.

El explică faptul că pentru România Polonia reprezintă un puternic competitor în ceea ce priveşte atragerea de investiţii, polonezii fiind tot mai competitivi. 

 

Mihai Bordeanu, managing director, Dacia Brand South Eastern Europe & country head

În 2024, o maşină din zece vândute în România era un Duster. Ne pregătim să facem cel puţin la fel şi cu Bigster, care acum se pregăteşte să intre în producţie.

Intrarea în Schengen este un lucru extrem de pozitiv şi am discutat despre asta de multe, multe ori. Ne ajută cu adevărat. După cum am spus, 90% din maşini merg în străinătate.

Avansăm rapid în prototipare şi România este prima industrializare pentru Bigster, unică deocamdată, aşa că lucrurile sunt conform planului. Vom ajunge în showroomuri în jurul Paştelui, aşa că ne aşteptăm ca primii clienţi să preia livrările până atunci.

Am investit 16 milioane de euro pentru a livra noul Bigster vopsit în două culori. Pentru prima dată, suntem capabili să venim cu o maşină care, aşa cum o numim, are nuanţe diferite ale caroseriei.

Există multe sinergii între Bigster şi Duster, de exemplu. Şi asta ne permite să menţinem acest preţ scăzut şi, practic, cea mai bună relaţie calitate-preţ.

 

Peter Ceresnik, CTP Group COO & interim MD, România

Am investit continuu pe teritoriul României. Dacă mă uit la piaţă în ultimii câţiva ani, piaţa însăşi a crescut de la perioada pre-COVID cu aproximativ 50%. În aceeaşi perioadă, ne-am dublat prezenţa pe piaţă.

Afacerea noastră de obicei se desfăşoară acolo unde există o bună infrastructură rutieră, deoarece construim depozite, construim clădiri pentru producţia industrială, şi de obicei este foarte important pentru clienţii noştri să fie aproape de conexiuni rutiere rezonabile. Dacă această investiţie în infrastructura rutieră din România continuă, ne va ajuta să ajungem în locuri unde nu am reuşit să ajungem până acum.

Clienţii ne cer să mergem în locuri noi pentru că există în general o lipsă de forţă de muncă, forţă de muncă educată, şi ei pot creşte doar în direcţia în care se desfăşoară investiţiile în infrastructură. Aşadar, pentru noi, aceasta este cea mai bună veste pe care am putea-o vedea pe piaţă.

Am început în urmă cu 15 ani în Cehia să instalăm panouri fotovoltaice pe proiectele CTP. Acum avem în total 130 MW instalaşI, iar dintre aceştia, 30 MW sunt instalaţi în România. Ne-ar plăcea să instalăm mai mult, dar sunt câteva impedimente.

Polonia şi Germania într-o anumită măsură concurează cu România pentru investiţii. În cele zece ţări în care operăm, în jumătate suntem numărul unu. Acum în Polonia avem cea mai mare creştere.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
CTP.eu/ro/