Cum construim România

ZF Cum construim România, un proiect ZF şi CBRE. România atrage capital logistic, dar infrastructura încă frânează potenţialul de hub regional

25.05.2025, 12:44 Autor: Bogdan Alecu

♦ Sectorul logistic românesc atrage investiţii semnificative, alimentate de consumul intern, e-commerce şi relocarea regională. Jucători ca FM Logistic extind operaţiunile, dar subliniază că infrastructura rămâne principalul obstacol în calea transformării României într-un hub regional veritabil. Investitorii mizează pe flexibilitate, sustenabilitate şi automatizare.

România devine o destinaţie tot mai importantă pentru investitorii din logistică, pe fondul creşterii cererii din FMCG, retail şi e-commerce. Deşi în continuare reprezintă doar 4% din veniturile grupului FM Logistic, piaţa românească se află în plină expansiune, cu investiţii direcţionate către digitalizare, automatizare şi extinderea reţelei de depozite.

„Vedem o rezilienţă puternică a sectorului logistic în România. Chiar şi într-un context economic incert, consumul susţine volumele şi investiţiile. Am crescut în primul trimestru din 2025 comparativ cu 2024 şi ne concentrăm pe tehnologii care reduc dependenţa de forţa de muncă şi aduc productivitate“, afirmă Alexander Pavlov, managing director, FM Logistic România.

Pentru a elibera capital şi a creşte flexibilitatea operaţională, FM Logistic a vândut recent portofoliul de depozite către CTP, rămânând chiriaş pe termen lung în locaţiile respective. Strategia permite in­ves­tiţii accelerate în soluţii tehnologice precum automatizarea operaţiunilor, colectarea datelor în timp real şi sisteme integrate de livrare omnichannel. Totodată, compania derulează proiecte pilot de transport multi­modal, cu scopul reducerii amprentei de carbon şi optimizării fluxurilor regionale.

Din perspectiva investiţională, România devine un punct de interes clar pentru dezvoltatorii şi fondurile specia­lizate în logistică. „Piaţa de birouri a fost dominantă până recent, dar acum logistica şi retailul sunt pe primul plan. Tranzacţia FM – CTP este un exemplu de succes care arată cum capitalul poate fi reinvestit eficient“, explică Mihai Pătrulescu, head of investment la CBRE România.

Un avantaj competitiv esenţial al României rămâne nivelul scăzut al TVA – 19%, faţă de 23% în Polonia şi 27% în Ungaria. În contextul în care taxele vamale sunt armonizate la nivelul UE, diferenţa de TVA influenţează direct costurile compa­niilor asiatice sau globale care caută să stabilească huburi regionale în Europa Centrală şi de Est.

Totuşi, lipsa infrastructurii rutiere şi feroviare moderne afectează ritmul dezvol­tării. Alexander Pavlov avertizează că „România are un potenţial uriaş, dar infra­structura este cea mai slabă din regiune. Avem nevoie urgentă de finali­zarea coridoarelor est-vest şi electrificarea căilor ferate. Până când nu există predictibilitate clară, investitorii vor continua să ezite.“

În prezent, FM Logistic operează 112.000 mp de spaţii logistice în România, cu noi extinderi în plan în Bucureşti şi vestul ţării. În Timişoara, compania gestionează un depozit cu regim de acciză pentru clientul Diageo, de unde se livrează în peste 10 ţări din regiune. Printre planurile pe termen lung se numără şi o posibilă extindere în Constanţa, ca punct strategic de export-import.

Un alt element-cheie al noii strategii FM este sustenabilitatea. Compania foloseşte energie verde în depozitele sale, instalează panouri fotovoltaice şi oferă rapoarte personalizate clienţilor privind amprenta de CO2. Automatizarea nu va elimina complet forţa de muncă – în prezent, compania are circa 600 de angajaţi permanenţi – ci va permite reorientarea acestora către proiecte noi, în contextul unor procese de „goods-to-person“ care eficientizează operaţiunile repetitive.

În logistică, România are de recuperat decalaje semnificative. Suprafaţa de spaţii moderne raportată la populaţie este de patru ori mai mică decât în Polonia şi de zece ori sub Ungaria în privinţa infrastructurii rutiere. Cu toate acestea, poziţionarea geografică – între Balcani, Marea Neagră şi Europa Centrală – face din România un potenţial nod regional de distribuţie către pieţe ca Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia, Slovacia şi chiar Cehia.

„Avem clienţi care deja livrează regional din România. Dacă autorităţile reuşesc să ofere predictibilitate în infrastructură şi să menţină avantajul fiscal, România poate deveni un magnet pentru centre logistice regionale“, conchide Pavlov.

Pentru 2025, jucătorii din logistică rămân optimişti. În ciuda unui debut de an oscilant, cererea pentru spaţii moderne, sustenabile şi adaptate digital creşte, iar piaţa românească se profilează ca una dintre cele mai dinamice din regiune.

 

Mihai Pătrulescu, head of investment, CBRE România

► Piaţa logistică atrage tot mai mult interes în ultimii doi ani, depăşind segmentul de office.

► FMCG-ul şi retailul sunt motoarele constante ale cererii în logistică.

► Tranzacţia FM Logistic - CTP a fost una dintre cele mai importante pentru CBRE.

► Sale & lease backul permite investitorilor să elibereze capital pentru creştere.

► Scăderea dobânzilor a încurajat încheierea mai multor astfel de tranzacţii.

► România are o densitate logistică mai mică decât alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

► Există un impuls clar pentru dezvoltarea de depozite şi spaţii industriale.

► Se anticipează comprimarea randamentelor în logistică şi retail.

► Începutul lui 2025 a adus o îmbunătăţire a sentimentului investiţional.

► Lipsa produselor de calitate duce la presiune pe randamente şi la interes sporit pentru achiziţii.

 

Alexander Pavlov, managing director, FM Logistic România

► FM Logistic a crescut în T1/2025 faţă de 2024, demonstrând rezilienţa sectorului.

► Investiţiile se concentrează pe tehnologie: automatizare, semi-automatizare şi digitalizare.

► A vândut activele imobiliare pentru a elibera capital şi a obţine flexibilitate strategică.

► Clienţii vor reducerea expunerii la costurile cu forţa de muncă, nu neapărat roboţi.

► FM Logistic vizează industrii FMCG, cosmetice şi omnichannel.

► Infrastructura slabă a României limitează potenţialul de hub regional.

► TVA-ul de 19% oferă României un avantaj faţă de Ungaria şi Polonia în atragerea huburilor.

► Se pregăteşte lansarea serviciilor de transport multimodal şi extinderea în Constanţa.

► Aproximativ 600 de angajaţi activi şi creştere planificată în vestul României şi Bucureşti.

► Automatizarea va reduce numărul de angajaţi per proiect, dar va genera proiecte noi şi angajări în paralel.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
CBRE