Cum repornim economia

Jucatorii din energie cer piete de desfacere pentru clientii lor, politici de investitii si dobanzi mai mici

Jucatorii din energie cer piete de desfacere pentru clientii lor, politici de investitii si dobanzi mai mici

Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER): Suntem la 20 de ani de la momentul Revolutiei si inca nu am atins nivelul de consum de energie din 1989. Rolul Guvernului este acela de a face investitii, mai ales in aceste momente.

12.05.2009, 00:00 49
 

Adevarata salvare sta insa in mainile guvernantilor care ar trebui sa asigure piete de desfacere pentru produsele realizate in Romania, lucru care ar revitaliza consumul de energie. O alta masura ceruta de oamenii din energie este continuarea investitiilor, precum si coerenta strategiilor din acest domeniu strategic.

„Suntem la 20 de ani de la momentul Revolutiei si inca nu am atins nivelul de consum de energie din 1989. Rolul Guvernului este acela de a face investitii, mai ales in aceste momente", spune Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), organizatie care reuneste cele mai mari companii de profil prezente pe piata locala.
Lungu spune ca impreuna cu derularea marilor proiecte de investitii este necesara o coerenta in ceea ce priveste strategiile adoptate in acest domeniu. „In fiecare guvernare avem cate o strategie energetica. Este necesara o coerenta in luarea deciziilor pentru ca aceste schimbari dese nu ajung sa-si faca efectele. Mai mult, in Romania toate marile active energetice sunt in mana statului care ar trebui sa realizeze strategii regionale, nu nationale. O gandire regionala aduce o reducere cu 20% a costurilor fata de una locala", mai este de parere Lungu. Discutii legate de posibile strategii in segmentul energetic exista de mai multi ani, cele mai recente datand din timpul mandatului lui Codrut Seres la conducerea Ministerului Economiei si Comertului, urmand cu marea companie energetica propusa de Varujan Vosganian in timpul conducerii sale la Ministerul Economiei si Finantelor de aceasta data, dupa care si aceasta strategie a fost abandonata in scopul construirii a doua companii energetice in timpul actualului ministru al economiei Adriean Videanu.

Consumul local, la nivelul din 2002
Intre timp, marile unitati termo din bazinul Olteniei care au fost incluse ba intr-o strategie, ba in alta, trecand de la listarea la bursa la posibila includere a lor intr-una sau mai multe companii energetice gigant, nu se descurca in atragerea fondurilor necesare pentru realizarea investitiilor de mediu obligatorii. Acest lucru este cauzat de confuzia legata de viitorul lor, dar si a efectului pe care criza il exercita asupra creditorilor, ceea ce in final ar putea duce la inchiderea acestora.
O alta masura propusa de oamenii din sistem este securizarea sau gasirea unor piete de desfacere pentru produsele realizate in Romania, lucru care ar aduce dupa sine o revitalizare a consumului de energie. In prezent, energia consumata local a scazut la nivelul anului 2002, dupa ce in fiecare an piata era obisnuita cu un ritm de crestere de 2-3%. Cea mai grava situatie a fost inregistrata in aprilie, cand vanzarile de energie s-au diminuat cu 15%.
„In primul semestru, cantitatile de energie pe care le-am distribuit au scazut in medie cu 10% si nu cred ca lucrurile se vor imbunatati in perioada urmatoare. In afara de uzina de masini Dacia, care acum lucreaza in trei schimburi prin prisma cererilor din Germania, lucrurile in cazul altor consumatori nu s-au schimbat. Segmentul casnic este singurul care nu a inregistrat scaderi in aceasta perioada, ba chiar o usoara Adrian Borotea: corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania: Normal ca luam masuri pentru a ne proteja veniturile, dar acestea se refera doar la eficientizarea cheltuielilor operationale. Prea multe nu poti sa faci pentru ca nu poti tu sa gasesti piete de desfacere pentru clientii tai. Cel mai important lucru in acest moment este politica de creditare, mai precis asigurarea accesului la credit. Economia oricarei tari se bazeaza pe rularea banilor, iar in contextul actual cred ca este necesara reducerea dobanzilor.crestere. Normal ca luam masuri pentru a ne proteja veniturile, dar acestea se refera doar la eficientizarea cheltuielilor operationale. Prea multe nu poti sa faci pentru ca nu poti tu sa gasesti piete de desfacere pentru clientii tai", spune Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania, una dintre principalele companii de distributie si furnizare de energie electrica de pe piata locala.
 
Creditarea trebuie reluata
Borotea spune ca de la inceputul anului au fost renegociate toate contractele companiei astfel incat sa nu piarda clienti. „Am castigat niste clienti mici in aceasta perioada. Pot sa-i numar pe degete, dar cel mai important lucru este faptul ca nu am pierdut niciunul", explica Borotea.
O alta masura indicata de majoritatea reprezentantilor mediului de business este flexibilizarea creditarii. Reprezentantul CEZ crede ca singura masura viabila in acest sens este reducerea dobanzilor practicate pe piata, dar si politici fiscale cum ar fi esalonarea platii impozitelor.
„Cel mai important lucru in acest moment este politica de creditare, mai precis asigurarea accesului la credit. Economia oricarei tari se bazeaza pe rularea banilor, iar in contextul actual cred ca este necesara reducerea dobanzilor. Mai mult, trebuie asigurate pietele de desfacere pentru produsele realizate in Romania prin retele de oficii comerciale externe care sa-si faca treaba. Dacia este un exemplu foarte bun in acest sens pentru ca a reusit sa-si revina prin vanzarile de pe piata germana", a mai precizat Borotea, adaugand ca aceste masuri concrete de iesire din criza trebuie adoptate cat mai repede.
 
In energie suntem ca in imobiliare. Tranzactii concrete nu sunt
Cehii de la CEZ s-au dovedit pana in prezent a fi printre cei mai agresivi in
vestitori in sectorul energetic din Romania. Astfel, dupa ce au achizitionat fosta Electrica Oltenia si au restructurat-o, cehii sau implicat in cel mai mare proiect eolian din Romania, in constructia unei centrale pe gaz la Galati, dar si in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, unde detin 9,15% din compania de proiect EnergoNuclear.
Anul trecut, compania CEZ Romania a inregistrat venituri de 1,5 miliarde de lei (407,6 milioane de euro), iar pentru anul acesta estimeaza incasari de 1,6 miliarde de lei.
Ion Lungu, presedintele AFEER, compara situatia actuala de pe piata energetica cu cea inregistrata pe segmentul imobiliar.
„In energie suntem acum ca in imobiliare. Lumea mai mult incearca sa cumpere sau sa vanda energie, dar tranzactii concrete nu sunt", a mai precizat Lungu.
 
Lista de dorinte
  • Folosirea resurselor financiare existente pentru continuarea marilor proiecte energetice
  • Coerenta strategiilor energetice si gandirea acestora la nivel regional, nu local
  • Gasirea sau securizarea pietelor de desfacere pentru produsele fabricate in Romania, lucru care ar duce la cresterea consumului de energie
  • Reducerea dobanzilor pentru relansarea creditarii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO