Cum să locuiești mai bine?

Analiză ZF. Cum să locuieşti mai bine. Cât de greu este să găseşti un meşter bun? „Am mers pe recomandări de la prieteni, a venit un meşter la noi, a făcut măsurători, a rămas că ne trimite o ofertă, dar nu a mai revenit niciodată“

26.03.2023, 10:45 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Problema găsirii unui meşter bun sau a unei echipe profesioniste se repetă atât în provincie, cât şi în Bucureşti Zugrăvim într-o zi este un business pe care antreprenorul Victor Dumitrache l-a fondat în 2015 şi prin care realizează lucrări pentru clienţii care vor ca renovarea să fie gata rapid. Circa 10-15% dintre clienţii săi sunt oameni care au început lucrarea cu un meşter care nu şi-a terminat treaba sau a încasat banii şi nu a mai răspuns la telefon.

„Ştii un meseriaş bun? Trebuie să fac o renovare şi nu ştiu cum să găsesc pe cineva serios.“ Este cea mai frecventă cale pe care o aleg cei care ajung în punctul în care au nevoie să facă schimbări în gospodărie.

Dar tot frecvente sunt şi situaţiile care reclamă dificultatea în a găsi profesionişti, oameni care să-şi respecte sarcinile la care s-au angajat şi care să ducă lucrurile la bun sfârşit. Este aceasta o tendinţă a pieţei?

„Ştiam de problema cu meseriaşii, aşa că am încercat să găsim recomandări printre prieteni şi cunoştinţe pentru a renova o casă cu două etaje din 1976, cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi construiţi. Am primit o ofertă de peste 60.000 de lei (circa 13.000 de euro) pentru debarasat, dărâmare şi refacere tavan, curăţare pereţi, aplicare glet, lavabil, montat uşi, gresie şi faianţă. Ne-am dat seama că nu ştim multe despre această echipă, aşa că am ales o altă echipă de români care lucrează în Spania şi care a renovat mai multe case ale cunoştinţelor noastre. Ei au ales să revină în România pentru noi, ca să aibă un portofoliu de prezentare şi aici. Manopera ne costă circa 20.000 de euro, dar au instalat şi centrala, instalaţia de încălzire, instalaţia electrică, pardoseala. Practic, am lăsat casa pe mâna lor şi nu ne-am implicat în mai nimic“, spune Nicoleta, proprietara unei case care avea nevoie de renovare după achiziţie.

Problema găsirii unui meşter bun sau a unei echipe profesioniste se repetă atât în provincie, cât şi în Bucureşti.

„Noi am avut noroc cu meşterul pe care l-am găsit, dar asta după ce am căutat timp de câteva luni. Am mers pe recomandări de la prieteni, a venit un meşter la noi, a făcut măsurători, a rămas că ne trimite o ofertă, dar nu a mai revenit niciodată şi a încetat şi să mai răspundă la telefon. Apoi am găsit pe altcineva care a venit şi a lucrat foarte bine, ca şi cum ar fi fost la el acasă“, povesteşte Andreia, o tânără care şi-a renovat recent bucătăria.

Procesul a durat circa cinci săptămâni, iar meşterul s-a ocupat doar de acest proiect, spune ea, fără alte lucrări în paralel. Investiţia s-a ridicat la 11.000 de lei. Finalul fericit a venit cu greu şi pentru alţi clienţi.

„Am tot întrebat pe la prieteni, mi-a fost reco­man­dat cineva, dar am aflat apoi că este ocupat şi nu mă poate ajuta. Acum am găsit un alt meşter, sper să se ţină de treabă“, spune un alt proprietar de casă care are în plan o renovare a sufrageriei.

Piaţa este diversificată, astfel că, în mod ideal, clienţii trebuie să fie atenţi la soluţia pe care o aleg – să lucreze cu un meşter liber de contract, care preia lucrări în regim propriu, sau cu o companie cu mai mulţi angajaţi şi cu logistica necesară pusă la punct.

Zugrăvim într-o zi este un business pe care antreprenorul Victor Dumitrache l-a fondat în 2015 şi prin care realizează lucrări pentru clienţii care vor ca renovarea să fie gata rapid.

„În general, suntem contactaţi de persoane care ne găsesc după căutările pe internet, dar avem şi multi clienţi care vin din recomandări. Facem promovare constantă serviciilor noastre şi avem un portofoliu de clienţi care se măreşte exponenţial din recomandări. Clienţii noştri citesc recenziile – de exemplu, am avut un client care ne-a urmărit un an până şi-a făcut curaj să apeleze la noi“, spun reprezentanţii companiei.

Circa 10-15% dintre clienţii businessului fondat de Victor Dumitrache sunt oameni care au început lucrarea cu un meşter care nu şi-a terminat treaba sau a încasat banii şi nu a mai răspuns la telefon.

Cel mai frecvent, alegerea unui lucrător care prestează servicii în nume propriu are la bază dorinţa de a face economie.

„Costurile sunt foarte importante. Pe acest lucru mizează şi meşterul care dă o ofertă mică, în comparaţie cu o firmă. Din păcate, de foarte multe ori, lucrarea nu este finalizată sau nu este de calitate sau apar costuri pe parcursul acesteia, costuri care depăşesc la final costul ofertei date de o firmă. Am avut clienţi care au primit ofertă de la un meşter persoana fizică cu 50% mai mare decât oferta dată de noi. Noi recomandăm tuturor clienţilor să-şi aleagă firma sau meşterul cu istoric în activitate şi feedback al clienţilor.“

Cum piaţa forţei de muncă în construcţii este din ce în ce mai puţin ofertantă, şi pentru Victor Dumitrache este tot mai greu să găsească angajaţi.

„Muncitorii calificaţi şi buni profesional – cu chef de muncă – au migrat în ţările UE şi, din păcate, au rămas persoanele slab pregătite, leneşe, care cer foarte mulţi bani pe zi şi nu ştiu să facă nimic. Acesta este şi motivul pentru care am apelat la personal non-UE.“

Potrivit datelor ZF din piaţa construcţiilor, 39.000 de permise de muncă din cele aproape 109.000 acordate anul trecut au fost pentru domeniul construcţiilor, ceea ce ar însemna mai mult de o treime. Piaţa construcţiilor se confruntă în continuare cu lipsa acută a mâinii de lucru, mulţi români preferând să lucreze în străinătate. Important de subliniat este faptul că această criză a forţei de muncă în sectorul construcţiilor se manifestă pe două paliere: lipsa generală a forţei de muncă şi lipsa forţei de muncă calificate.