Companii

Analiză ZF. Unde se „ascund“ 5.000 de locuinţe noi din Ştefăneştii de Jos, comuna cu cel mai mare proiect rezidenţial de după 1989? Oficialii primăriei din Ştefăneşti admit că nu au raportat locuinţele din Cosmopolis la INS, fără a explica motivul

„Ansamblul rezidenţial Cosmopolis se întinde pe o suprafaţă de 106 hectare (...) şi a fost inaugurat în anul 2009, cu o primă fază de aproximativ 450 de apartamente amplasate atât în blocuri cu diverse regimuri de înălţime, cât şi în vile gen duplex“, se arată chiar pe site-ul primăriei.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

30.05.2022, 22:54 10634

♦ Pe propriul site de prezentare, Cosmopolis este descris ca fiind „cel mai amplu proiect rezidenţial din România construit după 1989“, cu 14.000 de locuitori, dintre care 3.000 doar în ultimii doi ani. Dezvoltatorul spune că a transmis datele către primărie, care trebuie să le dea mai departe la Statistică. Şi totuşi, INS raportează doar 117 locuinţe în decurs de zece ani, cu 14 livrări în 2020 ♦ Oficialii primăriei din Ştefăneşti admit că nu au raportat locuinţele din Cosmopolis la INS, fără a explica motivul.

Doar 117 locuinţe au fost livrate în perioada 2011-2020 în localitatea Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov. Acestea sunt datele pe care le pune la dispoziţie Institutul Naţional de Statistică pe platforma Tempo.

În realitate, un singur ansamblu, Cosmopolis, cel mai mare din zona limitrofă a Capitalei, a pus pe piaţă 5.000 de locuinţe pe parcursul a 15 ani. Cine este responsabil de discrepanţa dintre date, care pune piedică rezolvării oricăror probleme în România?

Pe propriul site de prezentare, Cosmopolis este descris ca „cel mai amplu proiect rezidenţial din România construit după 1989“, cu 14.000 de locuitori, dintre care 3.000 doar în ultimii doi ani, şi investiţii totale de 380 de milioane de euro. În condiţiile în care statistica indică doar 27 locuinţe noi livrate în decurs de doi ani, unde s-au mutat cei 3.000 de rezidenţi?

„Opus Land Development, în calitate de dezvoltator al ansamblului Cosmopolis, face toate demersurile legale şi îndeplineşte toate procedurile impuse de legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte raportarea către autorităţile locale a tuturor unităţilor locative. Menţionăm că nu avem informaţii despre modalitatea de colectare şi raportare a datelor pe care Institutul Naţional de Statistică o foloseşte pentru centralizările din secţiunea sa publică“, spun reprezentanţii proiectului Cosmopolis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO