Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Barometrul Locuinţelor Sănătoase: Circa 9% dintre români trăiesc în locuinţe cu acoperişuri cu scurgeri, pereţi umezi, podele, fundaţii umede, ferestre sau podele putrezite

15.11.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

„Pericolele climatice interioare, cum ar fi umezeala şi mucegaiul, zgomotul excesiv, frigul sau lipsa luminii naturale sunt o problemă prea frecventă pentru români. De fapt, mai mult de una din trei persoane din România este expusă la cel puţin unul dintre aceste pericole“, notează realizatorii studiului.

Lipsa luminii naturale, umezeala şi muce­ga­iul, zgomotul, frigul, poluarea sunt principa­lele cauze care duc la degradarea condiţiilor de locuire, potrivit Barometrului Locuinţelor Sănătoase, un studiu realizat de producătorul de ferestre Velux.

„Pericolele climatice interioare, cum ar fi umezeala şi mucegaiul, zgomotul excesiv, frigul sau lipsa luminii naturale sunt o problemă prea frecventă pentru români. De fapt, mai mult de una din trei persoane din România este expusă la cel puţin unul dintre aceste pericole“, notează realizatorii studiului.

Astfel, conform Barometrului Locuin­ţelor Sănătoase, 9% dintre români trăiesc în locuinţe cu acoperişuri cu scurgeri, pereţi umezi, podele, fundaţii umede, ferestre sau podele putrezite, ceea ce poate duce la astm şi probleme respiratorii. O pondere de 18% din­tre locuitorii României este expusă zgomo­tului de la vecini sau de pe stradă, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, inclusiv tulburări gastrointestinale şi proble­me de somn.

De asemenea, 4% consideră că, lo­cuinţa lor este prea întunecată, ceea ce poate duce la depresie şi probleme de somn.

„Pe măsură ce acţiunile împotriva schimbărilor climatice devin mai urgente, renovarea clădirilor este inclusă cu fermitate pe agenda politică, cu iniţiative precum Renovation Wave, pachetul legislativ Fit for 55 şi lansarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Aceste fonduri creează o oportunitate de a investi în clădiri şi de a avea numeroase beneficii.“

Reducerea riscurilor climatice la interior în România poate avea ca efect, în bani, economii de 6,3 mld. euro până în 2050, prin reducerea dependenţei de servicii medicale, îmbunătăţirea productivităţii prin creşterea ratelor de ventilaţie în clădirile publice şi prin acces îmbunătăţit la lumina zilei.

Astfel, reducerea expunerii la umezeală sau mucegai şi a lipsei de lumină naturală în clădirile rezidenţiale ar avea impact de 1,2 miliarde de euro prin economii directe în servicii medicale, sănătate şi productivitate; îmbunătăţirea productivităţii prin creşterea ratelor de ventilaţie în clădirile publice precum şcoli şi birouri ar economisi 3,7 miliarde de euro, iar îmbunătăţirea productivităţii prin acces eficient la lumina zilei în birouri ar oferi un beneficiu economic de 1,4 miliarde de euro.

Barometrul locuinţelor sănătoase este un raport anual bazat pe cercetare care oferă date despre fondul imobiliar european. Începând cu 2015, rapoartele au evidenţiat importanţa îmbunătăţirii clădirilor pentru a răspunde preocupărilor legate de sănătate şi climă în rândul populaţiei.

La nivel european, 15% dintre europeni trăiesc în locuinţe defavorizate, iar 50 de milioane de gospodării trăiesc în sărăcie energetică şi nu îşi pot încălzi casele iarna. Odată cu creşterea bruscă a preţurilor la energie, această cifră este estimat să crească.