Cum să locuiești mai bine?

Cristiana Zgripcea este arhitect cu drept de semnătură de peste zece ani şi activează în cadrul amenajărilor de interior, unde, de-a lungul anilor, a acumulat peste 430 de proiecte finalizate.

Cum să locuieşti mai bine. Biblioteca: Mai multă utilitate sau mai multă estetică?

15.11.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pentru unii un moft, pentru alţii o necesitate, biblioteca este, în multe locuinţe, un punct de atracţie în sine. Cei mai mulţi amatori de lectură visează la o bibliotecă uriaşă, însă nu totdeauna spaţiul de acasă o permite. Cum este cel mai bine să alegem biblioteca şi cum s-o poziţionăm?

„Pentru ca biblioteca să arate ca un ansamblu decorativ, atunci cărţile de pe rafturi recomand să fie distribuite alături de obiecte de design decorative, suveniruri din vacanţe şi rame foto. Astfel, va căpăta o simbolistică personală cu atât mai pronunţată. Recomand ca amplasarea ei principală să fie în living, dar câteva cărţi preferate se pot regăsi şi în cadrul unor rafturi deschise în dormitor“, spune Cristiana Zgripcea, de profesie arhitect.

Biblioteca este una dintre funcţiunile locuinţei care a suferit cele mai mari transformări în ultimii ani, şi asta din cauza digitalizării.

„Printre beneficiarii proiectelor noastre se află persoane din toate domeniile, dar foarte multe dintre acestea au cel puţin un membru al familiei din domeniul IT. Am descoperit, odată cu amenajările pentru acest tip de clienţi, că prezenţa cărţilor pe format printat este din ce în ce mai redusă, solicitând spaţii doar pentru cărţile de suflet în ansambluri de mobilier minimale, care, în mod ideal, să se regăsească ataşate spaţiilor de stocare închise din zona livingului sau a dormitorului.“

La polul opus, se află beneficiarii precum medici sau oameni care lucrează în domenii de cercetare, aceştia solicitând spaţii cât mai generoase de stocare pentru cărţi în format printat, eventual amplasate chiar în zone separate ale locuinţei, dedicate special acestora, cu un colţ pentru citit (reading corner) aferent.

Bibliotecile generoase sunt alese, în general, atunci când beneficiarul dispune de o încăpere dedicată biroului şi cel puţin unul dintre pereţii acesteia poate prelua rolul de bibliotecă.

„În camerele copiilor mă bucur de fiecare dată să implementez spaţii dedicate cărticelelor alături de spaţiile pentru jucării, copiii crescând astfel în prezenţa cărţilor şi având oportunitatea de a se ataşa de ele încă de la cea mai fragedă vârstă“, mai spune Cristiana Zgripcea.

În general, aspectul estetic este în plan secund atunci când vine vorba de bibliotecă, funcţionalitatea sa fiind mai importantă, este ea de părere.