Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Bucureştiul a dat aproape un sfert din tranzacţiile cu apartamente din România în luna octombrie

06.12.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦  Potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară SVN România, peste 52.000 de locuinţe au fost vândute în Bucureşti şi împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut.

Bucureştiul a fost „responsabil“ de aproape un sfert din totalul tranzacţiilor imobiliare încheiate în luna octombrie 2022 la nivelul întregii ţări, potrivit calculelor ZF pe baza datelor disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). 

Ponderea de 22,2% este cea mai mare din luna octombrie a ultimilor şase ani, arătând o efervescenţă ridicată pe piaţa rezidenţială din Capitală.

Numărul tranzacţiilor cuprinde imobilele tip apartament, boxă, locuri de parcare, însă 99,9% sunt apartamente, conform unor explicaţii anterioare ale ANCPI. În anii trecuţi, în luna octombrie, Bucureştiul a reprezentat mai puţin de 20%, uneori chiar şi sub 15% din totalul tranzacţiilor cu locuinţe încheiate în România. Potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară SVN România, peste 52.000 de locuinţe au fost vândute în Bucureşti şi împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut.

„Concomitent, peste 27.000 de noi locuinţe se aflau la începutul acestui an în construcţie în Bucureşti şi zonele limitrofe, potrivit datelor SVN România, acesta fiind cel mai mare număr din istoria recentă, anul curent putând să aducă astfel un nou record de livrări în cea mai mare piaţă rezidenţială regională din ţară.“ Regiunea Bucureşti-Ilfov, care include toate comunele şi satele din jurul Capitalei, a continuat să crească din punctul de vedere al numărului de livrări de locuinţe în 2021, cu un total de 22.010, potrivit datelor din platforma Tempo. Dintre acestea, 13.344 de locuinţe au fost în Bucureşti, restul de 8.666 fiind în localităţile din judeţul Ilfov. Din cele 183.032 de apartamente care s-au vândut în România în 2021, 52.004, adică circa 30%, au vizat doar Bucureştiul, potrivit unei analize a ZF.