Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Ce avantaje aduce sistemul de încălzire şi răcire cu pompă de căldură? „Vedem tot mai multe cartiere de case, dar şi blocuri, unde investitorii se uită la aceste soluţii“

19.04.2022, 18:15 Autor: Bogdan Alecu

♦ Pompele de căldură, în special aer-apă, câştigă tot mai mult teren, având un consum mai redus de energie ÅŸi o eficienţă ridicată â™¦ De partea cealaltă, noile proiecte rezidenÅ£iale renunţă la clasicele centrale de apartament în favoarea celor de bloc.

Pompele de căldură aer-apă, care includ o unitate externă care seamănă cu cea a unui aparat de aer condiţionat şi una internă, de dimensiunile unei centrale de apartament dar şi cele geotermale, care implică forarea unor puţuri, câştigă tot mai mult teren pe măsură ce dezvoltatorii, dar şi clienţii doresc să reducă atât consumul de energie, cât şi emisiile de dioxid de carbon.

„Noi venim pe segmentul rezidenţial cu cazanele Elco, ce asigură eficienţă mai mare şi consum redus. A doua soluţie, tot mai cerută, este cea a pompelor de căldură. Vedem tot mai multe cartiere de case, dar şi blocuri, unde investitorii se uită la aceste soluţii regenerabile, eficiente. Anul viitor vom lansa şi cazane pentru zona industrială, pentru spaţii comerciale“, a spus Daniel Buhazi, director comercial la Ariston România, în cadrul evenimentului ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2022.

El a subliniat că trendul vizează aceste noi soluţii verzi nu doar în cazul sectorului rezidenţial, ci şi în segmentele de office sau retail.

„Vedem o schimbare de tendinţe la beneficiari, o creştere a interesului pentru astfel de produse. Pe viitor, orientarea va fi în zona de soluţii green, eficiente energetic şi sustenabile în timp. Sunt dezvoltatori care se uită la soluţii cu pompe de căldură pentru fiecare casă sau la sisteme centralizate pentru blocuri. În paralel, există o piaţă a înlocuirilor, acolo unde instalaţiile au fost montate în urmă cu 20 de ani“, a explicat Daniel Buhazi.

La nivel naţional, există un parc de centrale termice instalate estimat la peste 2,6 milioane de unităţi. Dintre acestea, doar 40% sunt cele cu tehnologie mai nouă, deci există potenţial a ridica piaţa.

Piaţa de centrale termice este estimată la circa 160-170 de milioane de euro, însă cifra de afaceri a companiei Ariston Thermo nu este realizată integral pe această piaţă, ci este împărţită între centrale termice - 65%, boilere electrice ñ 20-25%, iar restul este reprezentat de pompele de căldură şi cazanele industriale.

Printre proiectele imobiliare care mizează pe soluţii verzi se numără şi cel dezvoltat de Alesonor, care pune la bătaie 110 milioane de euro în dezvoltarea proiectului Amber. Din această sumă, peste 42 de milioane de euro sunt alocate primei fazei de dezvoltare. Proiectul include peste 500 vile verzi şi 200 apartamente, dezvoltate pe 31 de hectare.

„În proiectul Amber am introdus elemente de sustenablitate încă din 2014 şi asigurăm eficienţă energetică, ceea ce, în condiţiile actuale, este foarte important. Totuşi, familiile vor nu doar sustenabilitate şi eficienţă, ci contează şi ce ai în jur, când ieşi din casă. Oamenii au nevoie de spaţiu, de aer curat“, a spus Leonidas Anastasopoulos, managing partner la Alesonor.

În aceeaşi notă, dezvoltatorul One United a semnat cu Veolia, grupul francez care deţine Apa Nova, un parteneriat pentru construirea şi operarea pentru o perioadă de 30 de ani a unui sistem de încăzilre şi răcire geotermal pentru proiectul One Lake District. prin care vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu 2.000 de tone pe an. Sistemul va fi format din 270 de sonde geotermale, cu adâncime de 120 de metri, şi va fi folosit şi pentru proiectul One Peninsula.

„În urmă cu 10 ani cel mai tare era să ai centrală de apartament. Oamenii voiau să plătească mai puţin. Am trecut apoi la centrale de bloc în proiecte. Am început să folosim încălzirea prin pardoseală nu doar pentru penthouse, iar acum folosim pompe de căldură. Sunt multe lucruri care se pot face pentru sustenabilitate. Legislaţia ne obligă să facem mai multe pe partea de sustenabilitate şi e bine, dar toate aceste lucruri înseamnă costuri foarte mari“, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division la One United Properties.