Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Ce randamente mai aduce piaţa rezidenţială astăzi la închiriere? Daniel Crainic, Imobiliare.ro: Niveluri de 7-8% cum întâlneam în 2017-2018 sunt astăzi de neatins

26.04.2022, 19:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Astăzi, la preţurile de achiziţie practicate în toate oraşele mari ale ţării, în general randamentele sunt mai mici de 5% pe segmentul nou.

Piaţa imobiliară ca investiţie şi-a pierdut din atractivitate, în condiţiile în care preţurile de achiziţie au crescut în ultimii ani, însă cele de închiriere au rămas, în linii mari, la acelaşi nivel, este de părere Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro.

„Investiţiile imobiliare în contextul actual, în care toţi indicatorii ne arată că riscăm să ne îndreptăm spre o inflaţie galopantă, de două cifre, trebuie văzute din două perspective – una strict a randamentului şi una a protejării capitalului. Din punctul de vedere al randamentului rezul­tat în urma închirierii, piaţa imo­biliară astăzi şi-a pierdut mult din atractivitate. Cu preţuri la vânzare care au crescut mult în ultimii ani (10% în 2020 şi 15-17% în 2021) şi cu preţuri de închiriere care practic au stagnat în ultimii trei ani, randamente de 7-8% cum întâlneam în 2017-2018 sunt astăzi practic de neatins“, spune Daniel Crainic.

Astăzi, la preţurile de achiziţie practicate în toate oraşele mari ale ţării, în general randamentele sunt mai mici de 5% pe segmentul nou. În acelaşi timp, se observă de câteva luni o creştere mare a cos­tului de construcţie, dată de mixul dintre preţurile tot mai mari ale materialelor de construcţii, costul cu forţa de muncă, preţul de achiziţie al terenurilor, timpii de aşteptare pentru obţinerea autorizaţiilor.

„Acest lucru, bineînţeles, prefigurează, cel puţin teoretic, o scumpire a apartamentelor. Totuşi, în condiţiile în care profitul net al dezvoltatorilor se situează încă în jurul a 25% şi nu este exclusă o scădere a procentului de cumpărători finanţabili din cauza condiţiilor economice, nimeni nu poate garanta azi cât din această creştere a costului de construcţie poate fi suportată exclusiv de cumpărătorul final.“

În acelaşi timp, nevoia de locuire din România este în continuare mare în mediul urban, iar România se înscrie în continuare la vârf în clasamentul celor mai mulţi proprietari, dar şi al celor mai aglomerate locuinţe. Şi chiar dacă cererea ar scădea pe termen scurt, se acumulează pentru a reveni odată ce condiţiile economice sunt întrunite.

„Din acest punct de vedere, cred că piaţa imobiliară prezintă în continuare oportunităţi de investiţie şi protejare a economiilor. Bineînţeles, cele mai atractive rămân principalele oraşe, cele unde există şi o activitate office intensă şi unde populaţia e în creştere şi are venituri ridicate“, mai spune Daniel Crainic.

Astfel, alături de Bucureşti, un potenţial foarte mare de dezvoltare îl au şi oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Braşovul, mai ales după ce va fi dat în folosinţă noul aeroport ce va deservi oraşul de la poalele Tâmpei. Şi deşi au populaţii mai mici, nici oraşe ca Oradea sau Sibiul nu stau departe de perspectivele de creştere din punct de vedere imobiliar.

Preţul mediu pe metru pătrat al locuinţelor din România a ajuns în martie 2022 la 1.654 de euro, după o creştere de 19% faţă de martie anterior, îndreptându-se astfel spre nivelul din 2008, când media sărise de 2.000 de euro pe metru pătrat, după cum arată datele Imobiliare.ro. Sectorul rezidenţial continuă astfel să se scumpească, după ce şi anul trecut piaţa a fost influenţată de o creştere bruscă a preţurilor, vizibilă nu doar în Bucureşti, ci şi în restul ţării, principalul resort fiind scumpirea intensivă a materialelor de construcţii.