Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Chiria pentru o garsonieră a ajuns la 300 de euro pe lună în Cluj-Napoca, peste media din Bucureşti, de 280 de euro pe lună

02.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ La apartamentele cu trei camere însă, Capitala conduce, după cum arată cel mai recent raport al platformei Imobiliare.ro, cu date referitoare la trimestrul al doilea (aprilie-iunie) din 2022.

Cele mai mari chirii pentru o garsonieră se plătesc în Cluj-Napoca, în vreme ce chiria cea mai scumpă pentru un apartament cu două camere se găseşte atât în Cluj, cât şi în Bucureşti.

La apartamentele cu trei camere, Capitala conduce, după cum arată cel mai recent raport al platformei Imobiliare.ro, cu date referitoare la trimestrul al doilea (aprilie-iunie) din 2022. În acest interval, aproximativ 68.400 de vizitatori ai site-ului amintit au căutat locuinţe de închiriat pe portal, în creştere cu 11% faţă de intervalul similar din 2021. Astfel, în Bucureşti valoarea medie pentru închiriere a fost de 280 de euro pe lună pentru garsoniere, 430 de euro pe lună pentru două camere şi 600 de euro pe lună pentru trei camere.

Capitala ţării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 430 de euro pe lună pentru o locuinţă bicamerală şi 550 de euro pe lună pentru una tricamerală. Dintre cele nouă mari oraşe incluse în analiza Imobiliare.ro, cele mai accesibile locuinţe de închiriat pot fi găsite în Oradea, preţurile medii lunare cifrându-se la 160 de euro pentru o locuinţă monocamerală, 250 de euro pentru una bicamerală şi 320 de euro pentru una tricamerală.

„În ceea ce priveşte preţurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca, Constanţa şi Oradea pot fi observate, în T2/2022, curbe de creştere vizibil mai abrupte decât în celelalte oraşe mari ale ţării comparativ cu cele trei luni anterioare. Pe de altă parte, deşi pretenţiile proprietarilor s-au majorat în perioada analizată şi în Bucureşti, Iaşi, Braşov, Craiova, Sibiu şi Timişoara, curbele de creştere au fost mai line“, se arată în raport.

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa trimestrul trecut la 8,3 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, în creştere cu 16,9% faţă de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul preţurilor de închiriere se situează Bucureştiul (cu o medie de 7,9 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 5,3%), Capitala fiind urmată de Iaşi (7,1 euro pe metru pătrat, în creştere cu 7,6%), la egalitate cu Braşovul (7,1 euro pe metru pătrat, în creştere cu 10,9%) şi Constanţa (7,1 euro pe metru pătrat, în creştere cu 12,7%), urmat de Timişoara (6,5 euro pe metru pătrat, în creştere cu 4,8%), Craiova (5,8 euro pe metru pătrat, în creştere cu 3,6%), la egalitate cu Sibiu (5,8 euro pe metru pătrat, în creştere cu 11,5%) şi, respectiv, Oradea (5,2 euro pe metru pătrat, în creştere cu 4%).