Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Cinema acasă: televizor în sufragerie sau în dormitor? De ce?

29.03.2022, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Televizorul este, în multe cazuri, mai mult decât un obiect electrocasnic şi de di­ver­tis­ment, devenind chiar un element im­por­tant în decorul unei locuinţe. Unde este cel mai bine să fie el poziţionat însă? În su­­fra­gerie, în dor­mi­tor sau al­tun­de­va? De ce?

„Ca arhi­tect şi de­sig­ner de in­terior, nu re­co­mand nici­oda­tă televizorul în dor­mi­tor. Zona de noap­­te trebuie să re­pre­zin­te un spaţiu sim­plu, neîncărcat vizual, fă­ră sti­muli şi fără orice fel de ecrane (fie ele TV, tabletă sau telefon). E încăpe­rea-refugiu, în care te retragi pentru a avea un somn odih­nitor“, este de părere arhitectul Alexandru Bucur, fondatorul biroului de arhitectură Interiology.

Deja somnul de calitate devine un deziderat din ce în ce mai greu de obţinut având în vedere bombardarea cu stimuli la care suntem supuşi zilnic în oraşe - poluare fonică, poluare luminoasă, lumina albăs­tru­ie, hiper-stimulantă, a device-urilor, sistemul de binge-wat­ching (uitatul încontinuu) pe care se ba­zea­ză platformele de streaming.

„Personal, am renunţat de mult la cablu TV şi am păstrat TV-ul doar în living şi doar cu conexiune la internet, pentru a mă uita ocazional la filme sau documentare. Fluxul ştirilor permanente, goana după senzaţional şi toată informaţia care vine necontrolată prin canalele TV obişnuite ne impactează în cele mai nesănătoase moduri.“

Pentru cine nu este pregătit să ia această decizie „radicală“, poate să prevadă instalaţia electrică şi de cablu tv de la început, în ambele încăperi - şi în living, şi în dormitor - chiar dacă nu va amplasa neapărat televizor în ambele camere.

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦  Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.