Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Climatizarea acasă: ce soluţii de încălzire sau răcire există ca alternative la aerul condiţionat

11.03.2022, 16:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Aparatele de aer condiţionat sunt soluţiile cele mai populare atunci când vine vorba de climatizarea de acasă, însă ce alternative există pentru încălzirea sau răcirea încăpe­rilor atunci când ae­rul condiţionat nu este o opţiune?

„Există pre­concepţia potrivit că­­re­ia pompele de căl­dură oferă doar agent termic, utilitatea lor fiind re­strân­să la crearea unui mediu plăcut în ca­să în timpul sezonului rece. În realitate însă, instalaţia înlocuieşte mai multe so­luţii de climatizare, pentru că asigură încălzire pe timp de iarnă, răcoare vara şi apă caldă menajeră tot timpul anu­lui. Pompa de căldură a devenit şi mult mai uşor de integrat în orice tip de ame­na­jare datorită dimensiunilor sale com­pacte“, spune Daniel Vasile, directorul general al Daikin România.

Investiţia ini­ţială într-o insta­la­ţie pusă în func­ţiu­ne de pompa de căl­dură este una con­siderabilă, însă ba­nii vor fi econo­mi­siţi ulterior da­to­rită facturilor re­duse lunar la energia electrică.

„Pompa de căldură este un echipa­ment de încălzire potrivit pentru instalaţii noi şi înlocuiri, se poate conecta inclusiv la sistemele de încălzire în pardoseală, ven­tilo-convectoare sau radiatoare.“

„Pompa de căldură este o soluţie optimă de climatizare şi pentru zonele în care nu există acces la gaz şi poate colecta până la 75% din energia utilizată din aer şi restul din electricitate.“

Principalul criteriu în alegerea sistemului de încălzire/răcire potrivit ţine de tipul de locuinţă şi de instalaţiile deja existente, unde se montează instalaţia, mărimea casei, tipul de izolaţie folosit pentru construcţia ei, tipul de automatizare, câţi membri are familia, câte băi există. Prin urmare, fiecare proiect trebuie tratat individual.

„Pentru locuinţe noi, de exemplu, clădiri eficiente din punct de vedere energetic şi înlocuirea sistemelor de încălzire electrice, pompele de căldură aer-apă de temperaturi scăzute vor oferi încălzire, apă caldă şi răcire opţională, iar pompele de căldură aer-aer, cunoscute în mod uzual ca aparate de aer condiţionat, sunt o opţiune uşor de instalat, cu investiţii reduse. Pompele de căldură cu sursă geotermală sunt o opţiune extrem de eficientă şi rentabilă pentru locuinţele noi, în care instalarea poate fi efectuată alături de alte lucrări de construcţie, fără prea multe modificări.“

Adoptarea în masă a telemuncii a generat nevoia de investiţii suplimentare într-un spaţiu optim de lucru, dar şi de locuit în acelaşi timp. Sistemele de încălzire, climatizare şi purificare a aerului au fost în topul preferinţelor de cumpărare ale românilor, mai spune Daniel Vasile.

 

 

 

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă” ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.