Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Conectaţi la energie. Cum amplasăm prizele în casă şi cum le introducem în designul interior?

31.05.2022, 16:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Oricât de mult s-ar scumpi electricitatea, prizele sunt un element necesar în locuinţă, însă ele pot să dea bătăi de cap atunci când vine vorba de poziţionarea lor şi integrarea în amenajare.

„Eu pun mare accent pe partea electrică. Pe lângă prize, întreru­pătoarele şi corpurile de iluminat mi se par printre cele mai impor­tante ele­mente din ame­najare, pentru că sunt responsabile de lumină, iar lumina este gene­ra­torul cel mai mare de at­mosferă“, spune arhitectul Vlad Osiac.

În general, apartamentele finisate de dezvoltator se fac cât mai neutru posibil, asigurând o plajă cât mai mare de nevoi.

„Planul electric vine ultimul în partea de proiectare, pentru că trebuie să se muleze pe funcţiunile stabilite în paşii anteriori, să ia în calcul mobilierul «la comandă» creat pentru maximizarea potenţialului spaţiu dar şi diferitele «excentricităţi» ale amenajării – corpuri de iluminat speciale, automatizări, sisteme speciale audio sau video, şine de draperii motorizate, jaluzele.“

Toate acestea necesită acces la prize, care trebuie nu doar să fie accesibile, ci şi să nu strice designul interior.

„Ştii că o instalaţie electrică este bine făcută atunci când nu te gândeşti la ea. Adică pe partea tehnică, consumatorii electrici funcţionează fără probleme, circuitele sunt dimensionate corect, în funcţie de ce alimentează, iar pe partea de amplasament este totul la îndemână, unde şi când ai nevoie – te bagi în pat şi stingi lumina din dormitor de la un întrerupător cap cruce de la nivelul noptierei“, mai spune Vlad Osiac.

În cele din urmă, toate elementele dintr-un proiect de arhitectură de interior trebuie să fie abordate holistic, să fie în echilibru şi generate în conformitate cu stilul de viaţă al beneficiarului.