Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Cu uşile deschise: tâmplărie PVC, din aluminiu sau din lemn? De ce?

07.03.2022, 18:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dincolo de design, uşile şi ferestrele de aca­să trebuie să îndeplinească şi unele ce­rin­ţe tehnice, iar piaţa de tâmplărie vine cu mul­te opţiuni. În aceste condiţii, ce variantă este mai bună între tâmplăria PVC, cea din alu­miniu şi cea din lemn? De ce?

„În peste 75% din cazuri, preţul re­pre­zin­tă cel mai im­portant criteriu de achiziţie a tâm­plă­­riei, mai ales în ca­zul dezvol­ta­­­­to­rilor sau al fir­me­lor de cons­truc­ţii. Pro­prie­tarii de lo­cuinţe individuale (case) se gân­desc pe termen mai lung şi sunt mai atenţi la calitate şi referinţe, dar şi în acest caz preţul rămâne foarte important în de­ci­zia de cumpărare“, spune Adrian Iordache, busi­ness manager la Interbiz România.

Tâmplăria cu profiluri din PVC este în general preferată deoarece vine cu avantaje precum preţul, izolarea termică şi fonică. Pe de altă parte, tâmplăria cu profiluri din aluminiu are o rezistenţă mai mare în timp şi este reciclabilă nelimitat.

„În privinţa tâm­plă­riei cu profiluri din lemn de înaltă efi­ci­enţ­ă termică, aceas­­ta este încă în fa­za incipientă de dez­voltare în Româ­nia şi este cea mai scum­pă so­luţie de tâmplărie pen­tru locuinţe. Pri­­vind din per­spec­­ti­va ca­lităţii lo­cuirii, acest seg­ment de tâm­plărie are cel mai mare po­ten­ţial de creş­tere. Tâmplăria din lemn reprezintă cea mai bu­nă soluţie de tâmplărie pentru case pasive, în­tru­cât are cel mai mic coeficient de transmisie termică, mai ales variantele placate cu aluminiu.“

„Marele dezavantaj al tâmplăriei din lemn îl reprezintă însă faptul că întreţinerea acesteia este mai costisitoare decât celelalte variante“, mai spune el.

Piaţa are aşadar o gamă variată, de la low-end la high-end în ceea ce priveşte preţurile. Potrivit datelor Interbiz, în 2021, piaţa tâmplăriei - ferestre şi uşi - a ajuns la aproximativ 560 de milioane de euro, ţinând cont de preţul de fabrică, fără montaj şi TVA. Tâmplăria cu profile din PVC a deţinut aproximativ 80% din piaţă, cea cu profile din aluminiu - aproximativ 15%, iar restul a fost reprezentat de tâmplărie cu profile din lemn.

„În ultimii cinci ani - 2016-2021 - cea mai mare rată anuală de creştere a fost înregistrată de tâmplăria PVC, cu 12%, iar cea mai mică - de tâmplăria din lemn, cu 6%“, mai spune Adrian Iordache.


♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.