Cum să locuiești mai bine?

Laura Paraschiv, fondatoarea Circa 1703-3071: Cea mai mare provocare este aceea de a găsi echilibrul între diferite stiluri, culori, texturi, materiale astfel încât, la final, să obţin un interior interesant, cu personalitate, care să fie memorabil şi care să nu se uzeze moral rapid. Testul timpului e foarte important şi pentru estetică, dar şi pentru mentenanţă.

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Cum creează obiectele vintage interioare memorabile: Reciclarea pieselor vechi este parte a unui circuit care luptă cu producţia exagerată de nou

19.04.2022, 18:30 Autor: Roxana Petrescu

♦ Numele atelierului Circa 1703-3071, deşi aparent greu de reţinut, arată de fapt călătoria pe care piesele care intră în studio o parcurg.

Curatoriatul de obiecte de design vintage s-a transformat în ultimii ani într-o tendinţă bine conturată, mai ales în contextul în care traiul pe fast-forward duce uneori la o diluare a valorilor, inclusiv pe zona de amenajări interioare.

Laura Paraschiv, absolventă a Universităţii de Arhitectură Ion Mincu, prin proiectul ei de design, Circa 1703-3071, le propune celor care sunt atraşi de interioarele eclectice sau de abordările mix & match, piese din alte lumi, dar mereu aduse în actualitate chiar prin intervenţia ei creativă. Iar invitaţia funcţionează, de cele mai multe ori. „Acest proces de upcycling este un manifest în sprijinul unei agende ecologice. De fapt, dacă ne gândim bine, chiar recircularea obiectelor vechi este parte dintr-un circuit care luptă împotriva consumului şi a producţiei exagerate de nou“, spune Laura Paraschiv, fondatoarea atelierului de design Circa 1703-3071. După absolvire Laura Paraschiv a început să lucreze la proiecte de design interior şi de scenografie.

„De atunci căutarea obiectelor a depăşit universul nevoilor mele. Vizualizez proiectele ca un puzzle imens, unic, iar pentru o astfel de abordare este necesar să am acces la obiecte din cele mai diverse ca estetică, materiale, perioade etc.“ Din această căutare a rezultat şi 1703-3071, un magazin-colecţie de piese vintage, cu accent pus pe obiectele de iluminat. „Circa 1703 – 3071 înseamnă multe lucruri: cutie de curiozităţi supradimensionată sau magazin în care cei interesaţi de cadouri pentru ei sau prieteni găsesc obiecte vintage, în care alţi arhitecţi vin să găsească lucruri speciale, este studioul meu de lucru în care transform elemente de obiecte vechi în obiecte cu noi funcţionalităţi, este biroul meu pentru consultanţă în design interior, este loc de întâlnire pentru prieteni, este loc de pelerinaj pentru cei interesaţi de design eclectic ales pe sprânceană în stare funcţională sau recondiţionat meticulos.“Roxana Petrescu

Numele atelierului, deşi aparent greu de reţinut, arată de fapt călătoria pe care piesele care intră în studio o parcurg. Astfel, sunt invitate obiecte vechi, începând cu anii 1700, dar care sunt transformate astfel încât ele să fie reprezentative şi în anul 3071 sau, cine, ştie, mai departe. Propunerea stilistă a atelierului şi-a găsit mulţi adepţi, în rândul celor care au o pregătire pe zona de design specifică, arhitecţi, dar şi din partea celor care înţeleg că astfel de piese de design, care au rezistat la testul timpului, sunt şi investiţii sigure. „Între 27 şi 77 ani este vârsta medie a clienţilor. Cred însă că mai important decât vârsta clienţilor mei este tipologia lor. Oamenii care ajung aici au o fire curioasă (o calitate pe care o apreciez foarte tare) şi sunt şanse foarte mari ca de la bun început să împărtăşim aceleaşi pasiuni. În general, sunt oameni cu educaţie estetică, sunt oameni sensibili, dar sunt şi oameni care pur şi simplu au încredere în selecţia mea de obiecte şi ştiu că achiziţionând un produs de la Circa, fac realmente o investiţie.“

Marele avantaj cu care reutalizarea pieselor de design, a celor care merită desigur, vine la pachet este că de la interioare standardizate se poate face saltul la interioare memorabile.

„De fiecare dată când eşti puţin mai curajos în abordarea designului interior vin şi rezultatele“, se arată într-un material publicat de Financial Times. Iar acest un pic mai curajos înseamnă un mix de piese de mobilier tradiţionale şi nu prea, culori vibrante, piese decorative din alte lumi sau timpuri, toate rezultând într-o atmosferă confortabilă, prietenoasă.

„Cea mai mare provocare este aceea de a găsi echilibrul între diferite stiluri, culori, texturi, materiale astfel încât, la final, să obţin un interior interesant, cu personalitate, care să fie memorabil  şi care să nu se uzeze moral rapid. Testul timpului e foarte important şi pentru estetică, dar şi pentru mentenanţă“, mai spune Laura Paraschiv.