♦ Studiul Visual Capitalist plasează România printre ţările ale căror locuinţe s-au ieftinit ♦ Scăderea a fost de 20% în valori reale în perioada 2010-2022, însă în valori nominale (care nu ţin cont de inflaţie) s-a înregistrat o creştere de 21% ♦ Rusia, Grecia şi Italia au înregistrat cele mai mari scăderi, de peste 20%.
Ţările dezvoltate, cu economii avansate, au înregistrat cele mai mari scumpiri ale locuinţelor în perioada 2010-2022, media creşterii la nivel mondial fiind de 30% în ultimii 12 ani, potrivit unui studiu realizat de platforma de conţinut pentru investitori Visual Capitalist. Dacă în Islanda preţul mediu al unei locuinţe a ajuns să fie în 2022 mai mult decât dublu faţă de cel din 2010, în Indonezia el a fost cu 62% mai mic.
Şi în ţările aflate în curs de dezvoltare preţurile locuinţelor au crescut - în India şi Malaysia cu 59%, de exemplu. Studiul Visual Capitalist plasează România printre ţările ale căror locuinţe s-au ieftinit. Scăderea a fost de 20% în valori reale în perioada 2010-2022, însă în valori nominale s-a înregistrat o creştere de 21%. Rusia, Grecia şi Italia au înregistrat cele mai mari scăderi, de peste 20%.
„Aceste cazuri ne permit să vedem şi inflaţia în acţiune. În Rusia, de exemplu, în ciuda reducerii preţurilor reale la locuinţe cu 33%, preţurile nominale (care nu ţin cont de inflaţie) au crescut cu peste 50%. În Africa de Sud, unde preţurile reale au scăzut cu 5%, preţurile nominale au crescut cu 72%“, se arată în explicaţia celor care au realizat studiul. Cauzele care duc la scumpiri ale locuinţelor sunt multiple – de la cele de natură macroeconomică la cele demografice, de creditare sau diverse, precum investiţiile internaţionale sau schimbările de taxe.
În Islanda de pildă, ţara cu cele mai mari scumpiri, creşterea turismului şi a interesului pentru închirieri pe termen scurt a contribuit la aceste rezultate.
Potrivit consultanţilor imobiliari locali, s-a observat, de la finalul anului trecut, o decuplare a preţurilor locuinţelor în Bucureşti în funcţie de segmente, adică o creştere medie de aproximativ 15% pe segmentul nou şi sub 5% pe segmentul vechi.
Preţurile vor fi influenţate de evoluţia tranzacţiilor, un indicator care în primele 11 luni din 2021 înregistrase o creştere de 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior în regiunea Bucureşti – Ilfov şi o scădere de 1% la nivel naţional în aceeaşi perioadă.
Anul 2023 a început cu o reticenţă în rândul celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe, însă consultanţii imobiliari estimează că al doilea semestru va aduce o stabilizare pe piaţa rezidenţială. În continuare vor fi oportunităţi de achiziţie pentru cei care dispun de cash, un segment care reprezintă peste 50% din piaţă.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE