Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Delimitarea camerelor: uşi din lemn sau din alt material? De ce?

15.03.2022, 16:20 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Uşile reprezintă unul dintre ele­men­tele-cheie din organizarea lo­cu­in­ţei, de calitatea lor depinzând cali­tatea mediului de odihnă şi de lu­cru. Care este însă cea mai bună opţiune când vine vorba de alegerea lor? Să fie uşi din lemn sau din alte ma­teriale? De ce?

„Atunci când discutăm despre uşile de interior, trebuie să ţinem cont că acestea sunt realizate din mai multe tipuri de materiale – din lemn de diferite tipuri sau din MDF. Un alt element important este şi structura interioară. Uşile de interior pot fi pli­ne – şi aici vorbim despre uşi din lemn masiv, lemn stratificat, uşi pline cu PAL sau chiar MDF. Mai există şi uşile care la interior au un fagure de sta­bilizare şi un cadru perimetral din lemn. Toate aceste aspecte influ­en­ţează bineînţeles preţul“, spune arhitectul Costin Petrescu.

Uşile de interior din lemn vin cu avan­taje precum rezistenţa ani la rând, izolarea fonică bună şi posibi­li­ta­tea de a se integra uşor în orice tip de amenajare, ca urmare a culorilor na­turale. Cele din MDF, pe de altă par­te, oferă mai multe posibilităţi de fi­nisare, laminare, vop­sire sau furni­ru­ire, asigurând şi ele o izolare fonică bună.

„Dacă vorbim despre ceea ce preferă dezvoltatorii sau cumpă­ră­torii, observăm în ultimii ani o tendinţă către uşile vopsite şi lăcuite. Dacă până în prezent în proiectele low/ medium erau foarte cerute uşile celulare laminate, de câţiva ani au început să fie cerute uşile vopsite.“

În schimb, în proiectele medium/ high, cerinţele sunt diferite, acolo clienţii alegând soluţii moderne, uşi de tip filomuro sau ascunse. De asemenea, se caută şi soluţii care oferă posibilitatea de a economisi spaţiu, precum uşile glisante pe lângă perete sau în buzunar.

„Un alt aspect important legat de uşi este feroneria. Dacă până acum ceva timp erau căutate soluţiile cu balamale la vedere şi cu broască normală, în ultimii ani clienţii au început să se intereseze foarte mult de balamalele ascunse, reglabile pe trei direcţii, broască magnetică sau chiar prag retractabil“, mai spune Costin Petrescu.

Alte tipuri de uşi care au început să fie foarte căutate mai ales în amenajările high-end sunt cele cu panouri din sticlă şi structură din aluminiu.

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.