Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Distracţia la domiciliu: bar amenajat acasă sau nu? De ce?

09.03.2022, 17:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Un bar amenajat acasă poate fi o ade­vărată mană cerească în vremuri de restricţii, precum cele pe care le-a adus pandemia. Este această opţiune una bună pe termen lung? De ce?

„Are legătură pur şi simplu cu sta­rea de bine de acasă, la care barul con­tribuie din plin, fie singur, fie în combi­naţie cu şemineul, cu fotoliul pre­ferat, cu prietenii şi cu multe alte lu­cruri“, spune arhitectul Elena Dragu.

Istoria barului de acasă, ex­plică ea, a început în Sta­te­le Unite ale Americii, în anii ’30. Anii ’50 au adus un apetit mai mare pentru petreceri şi socia­lizare şi în acest context home barul a înflorit, apoi, de-a lun­gul timpului, a cunoscut urcuşuri şi coborâşuri. „A fost în top când petrecerile pri­vate erau la modă şi aruncat la gu­noi în anii ’80, când viaţa socială s-a mu­tat în cluburi şi discoteci, pentru ca apoi să revină, spre finalul anilor ’90, când cocktailurile au cunoscut un ma­re boom şi a fost din nou în trend să-ţi inviţi prietenii acasă.“

În ultimii ani, apetitul pentru ex­pe­rienţe cât mai autentice a adus ba­rul de acasă într-o nouă eră, cunos­când un adevărat val de reinventare ca obiect de design, materiale folosite şi poziţie ocupată în cadrul locuinţei, ast­fel că, celor care au posibilitatea ins­talării unui astfel de loc acasă, ar­hitecţii le recomandă s-o facă.

„În ceea ce priveşte poziţio­na­rea, este interesant de urmărit urcuşul şi par­cursul barului: de la subsolul caselor din suburbiile americane, în camerele de zi şi apoi către grădinile şi terasele cu piscină ale aparta­men­telor de lux din vârful zgârie-norilor.“

 

 

 

 

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ n Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.