Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Garderoba la raport – şifonier sau dressing? De ce?

12.01.2022, 18:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dressingul a devenit de multă vre­me mirajul oricărei persoane care vrea să-şi vadă hainele adunate într-un spaţiu generos. Dar este această so­luţie de depozitare a garderobei una potrivită pentru orice tip de lo­cuinţă? Este şifonierul de preferat? De ce?

„Dulapul este o piesă de mo­bi­lier, iar dressingul este un spaţiu care găz­duieşte piesele de mobilier speci­fi­ce depozitării hainelor. Dacă dula­pu­rile sunt prevăzute cu uşi şi de re­gu­lă aceste uşi sunt integrate în deco­rul interior, la dressinguri, care sunt spa­ţii separate, mobilierul pentru depo­zitarea hainelor poate fi fără uşi, prac­tic totul la vedere, separarea spa­ţiului făcându-se de regulă printr-o uşă, sau oricum printr-o delimitare clară de tip pereţi ori comparti­men­tări interioare“, explică Adela Pârvu, designer de interior.

În privinţa depozitării hainelor, contează mult accesibilitatea la acestea, compartimentarea locurilor de depozitare, ventilarea naturală, pentru a păstra hainele într-un mod sănătos, şi modul de iluminat – pentru a vedea mai bine piesele vesti­mentare.

Aceste caracteristici de depo­zi­tare a garderobei pot fi îndeplinite prin mai multe moduri: dulapuri am­plasate în fiecare cameră cu rol de dormitor, spaţiu special destinat hainelor în cadrul fiecărui dormitor, un spaţiu comun mai multor dormi­toare sau o combinaţie de soluţii, res­pec­tiv dulapuri în camerele copiilor şi un dressing în relaţie cu dormitorul matrimonial al părinţilor. Totuşi, ce este de preferat când vine vorba de o locuinţă a unei familii?

„Depinde de stilul de viaţă, de nevoile de depozitare şi de forma spaţiului. Dacă, spre exemplu, familia care urmează să cumpere o locuinţă are un stil de viaţă minimalist, cu un număr de haine bine calculat, atunci este suficient să existe spaţiu în fiecare cameră, dar dacă familia în cauză are un stil de viaţă care presu­pune multă socializare şi implicit exprimare personală prin vestimen­taţie, este de preferat un spaţiu dedicat, de tip dressing.“

Totodată, nevoile de depozitare pot fi foarte diferite în funcţie de preferinţele vestimentare. Spre exemplu, dacă în familie există persoane care au mai multe haine lungi, de tip rochii, pardesie, paltoane, cardigane, spaţiile de depozitare trebuie diferit calculate comparativ cu familiile în care, în privinţa vestimentaţiei, predomină costumele, care presupun seturi de câte două piese vestimentare. De asemenea, dacă familia are multe perechi de încălţăminte, pentru acestea trebuie spaţii mai generoase ca suprafaţă, dar nu şi ca adâncime.

„Apoi, forma spaţiului locuinţei poate direcţiona către anumite soluţii, cum ar fi spre exemplu în cazul mansardelor, unde din cauza pantei acoperişului este mai economic să fie creat un spaţiu dedicat de tip dressing în relaţie cu toate dormitoarele, comparativ cu dulapuri pe comandă în fiecare cameră.“

Variabilele sunt aşadar numeroase, de aceea o alegere între dulapuri şi spaţii dedicate de tip dressing depinde de stilul de viaţă al familiei în cauză, de nevoile de depozitare şi de forma spaţiului locuinţei.

„În general, pentru orice tip de locuinţă, nevoile de depozitare se calculează ca fiind între 10 şi 15% din totalul suprafeţei utile. Din acest procent, cea mai mare parte, circa 80%, este destinată hainelor. Deci, circa 12% din suprafaţă ar urma să fie destinată depozitării pieselor de vestimentaţie. Ca atare, cine este în căutarea unei locuinţe în care doreşte să aibă suficient spaţiu de depozitare ar trebui să ia în calcul acest procent destinat depozitării hainelor, adică 12% din suprafeţele dormitoarelor pentru dulapuri sau 12% din suprafaţa utilă la interior pentru un dressing comun“, explică Adela Pârvu.

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.