Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. În jurul casei. Cum alegem pavelele potrivite?

30.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Când în casă totul este deja pus la punct, s-ar putea ca aceia norocoşi care se bucură de o curte să se întrebe cum o pot valorifica cel mai bine, astfel încât să fie atât funcţională, cât şi aspectuoasă. Pavelele sunt o piesă importantă din această ecuaţie.

„Atunci când se alege materialul pentru curte şi grădină, trebuie să se ţină cont de mai multe aspecte. Cel mai important este ca aleile şi terasele pavate să se integreze armonios în designul exterior al locuinţei şi în stilul de amenajare dorit. În plus, produsele trebuie alese în funcţie de funcţionalitate: spre exemplu, pavelele folosite pentru parcare sau acces auto trebuie să aibă o grosime mai mare (minimum 6 cm) decât cele utilizate pentru acces exclusiv pietonal“, spune Bianka Dobre, director de marketing la Elis Pavaje, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de pavele de pe piaţa locală.

Următorul pas este alegerea montatorului şi realizarea proiectului lucrării de amenajare. Pentru montarea pavelelor, este important să se aleagă un montator cu experienţă, care să ofere certificat de garanţie pentru lucrarea de montaj. Indicat este ca montatorii să poată prezenta lucrări finalizate, pentru a vedea cum arată rezultatul muncii lor. După alegerea montatorului, urmează etapa proiectării.

„Rolul fazei de proiectare într-o lucrare de amenajare este esenţial pentru că face corelarea nevoilor şi a preferinţelor beneficiarului cu specificul terenului care va fi amenajat, caracteristicile materialelor folosite, culorile, formele şi designul final. Aşadar, este important ca specialiştii pe care îi alege clientul să realizeze un plan corect şi să ia în considerare toate amănuntele tehnice şi estetice la care cineva fără experienţă nu s-ar putea gândi.“

În funcţie de bugetul disponibil, clientul poate apela la un arhitect, pentru o lucrare complexă şi deosebită din punct de vedere funcţional şi estetic, sau, dacă resursele sunt limitate, proiectul poate fi realizat de firma de montaj. Este important să se ia în considerare toate lucrările necesare în amenajare: instalaţiile, drenarea curţii, montarea conductelor şi a reţelei de curent electric trebuie finalizate înainte de a începe lucrarea de pavaj.

După toate acestea, vine etapa comandării produselor. Montajul trebuie planificat cu câteva luni înainte, pentru a găsi specialişti buni disponibili pentru lucrarea de amenajare.

„În funcţie de momentul montajului şi de tipul produselor alese, recomandăm să se comande pavelele şi toate materialele necesare cu minimum trei săptămâni înainte. Pentru livrare trebuie să se ţină cont de posibilitatea de acces a camionului, modul de descărcare a paleţilor, spaţiul disponibil pentru depozitarea paleţilor, dispunerea acestora în teren pentru facilitarea montajului. În funcţie de complexitatea proiectului, lucrarea de amenajare poate să dureze câteva zile sau câteva săptămâni. După amenajare, recomandăm să se verifice împreună cu montatorul întreaga lucrare de amenajare, pentru ca acesta să poată face reparaţii sau eventuale modificări.“

Ca ponturi de luat în considerare, e bine de ştiut că, pentru o casă cu arhitectură modernă, în linii simple, drepte, se potrivesc pavelele cu modele geometrice. Pentru o casă construită în stil eclectic sau o locuinţă renovată, în stil interbelic, este de preferat un model de pavele antichizat sau piatra naturală andezit, iar o locuinţă în stil rustic trebuie completată cu o grădină în care pavajele au forme uşor neregulate sau cu piatră naturală.

Cei care vor cât mai mult spaţiu verde în curte pot alege pavele eco sau grilă, care permit creşterea ierbii printre rosturi. Pentru aleile sau terasele largi, late, este indicat să se folosească pavele de dimensiuni mari, iar pentru aleile înguste sunt mai practice pavelele mici, montate intercalat sau pe diagonală.

„Piaţa românească a devenit tot mai sofisticată. În ceea ce ne priveşte, pavelele premium, cu finisaje superioare, au înlocuit în mare parte în vânzări pavelele monocrome, iar explicaţia acestui fapt este simplă: curtea este spaţiul în care se petrece tot mai mult timp, în condiţiile în care asigură tot confortul, gusturile au devenit tot mai educate, iar nivelul de trai pentru clasa de mijloc a societăţii a crescut“, mai spune Bianka Dobre.

 

Cum să locuieşti mai bine este un proiect ZF care îşi propune să vorbească despre toate aspectele care privesc traiul în locuinţele noastre, de la evoluţia preţurilor la procesul de achiziţie, procesul de amenajare, tendinţe şi perspective privind noile proiecte rezidenţiale din piaţă, temeri şi iniţiative ale dezvoltatorilor, ale autorităţilor, ale cetăţenilor.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în această pagină, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.