Cum să locuiești mai bine?

Hamid Nikola Katrib este absolvent al Academiei Libaneze de Arte Frumoase din Beirut şi designer de interior de profesie.

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? La înălţime sau nu. La ce etaj este mai indicat să-ţi cumperi apartament? De ce?

01.02.2022, 18:40 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Unora le place să vadă lumea de la înăl­ţime, în vreme ce alţii preferă să rămână cu picioarele cât mai aproape de pământ. În lim­ba­jul locuinţei, asta s-ar traduce în dilema le­ga­tă de nivelul la care este mai in­di­cat să-ţi cumperi un aparta­ment. La par­ter sau la un etaj su­pe­rior? De ce?

„Răspunsul la aceas­tă întrebare este foar­te subiectiv, de­oare­ce nu există, din acest punct de ve­de­re, ceva co­rect sau gre­şit. Evident că tuturor ne pla­ce să avem o privelişte fru­moasă deasupra ora­şului, fără a avea clădiri care să ne ob­tureze vederea sau lumina. În general, noi oa­menii depindem sau chiar căutăm lumi­na, care este foarte importantă pentru ­starea de bine şi sănăta­tea noastră, deci cu cât mai sus, cu atât mai bine, din acest punct de ve­dere“, spune arhitectul Hamid Nikola Katrib.

Mai mult, etajele inferioare vin cu dez­avan­tajul zgomotului, iar la parter în special este inevitabil, de cele mai multe ori, sune­tul uşii de la intrarea în bloc. „Din acest mo­tiv, penthouse-urile sunt cireaşa de pe tort a unei clădiri, pen­tru că oferă aces­te avantaje şi se vând cu un preţ mult mai mare decât aparta­men­tele de la etajele inferioare.“

Expunerea de la ul­ti­mul etaj are însă şi un dezavantaj din punct de vedere termic, adaugă Hamid Nikola Katrib. Acolo, vara temperaturile sunt mai ridicate, în timp ce iarna sunt mai scă­zute decât în locuinţele de la celelalte etaje.

„Acest lucru, în zilele noastre, nu mai este o problemă, având în vedere evoluţia tehnologiei şi a sistemelor de ventilaţie disponibile în acest moment pe piaţă, dar toate acestea au un cost. Pe de altă parte, personal, nu mi-ar plăcea niciodată să stau la parter, deoarece îmi transmite un sentiment de nesiguranţă şi contradictoriu, de parcă aş locui la casă, dar de fapt stau la bloc. Probabil soluţia cea mai bună ar fi undeva la mijloc.“

Nu este de neglijat nici opinia celor care se gândesc la parter ca la o oportunitate de a beneficia de un mic spaţiu verde sub geam.

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.