Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. La intrare. Locuinţă cu hol sau cu intrare direct în living? De ce?

02.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Deşi multe detalii legate de cum ar trebui să arate o locuinţă sunt standardizate, unele dintre ele ajung să depindă de viziunea proiectantului, iar existenţa – sau nu – a unui hol la intrare este un astfel de exemplu. Aşa se explică de ce în ultimii ani pe piaţa rezidenţială au apărut şi locuinţe în care intrarea se face direct în living.

„Oriunde ne-am gândi să construim, trebuie să ţinem cont de condiţiile naturale ale locului. România are o climă temperat-continentală de tranziţie, cu (în teorie) patru anotimpuri. Chiar şi în ultimii ani, ţinând cont de toate schimbările climatice, avem un anotimp cald şi unul rece, cu o diferenţă de 30-40 de grade de temperatură între ele. Astfel, condiţiile naturale ne impun construirea locuinţelor cu hol sau sas de intrare. Dacă vorbim despre o casă, gândiţi-vă cum iarna, de fiecare dată atunci când deschizi uşa, o cantitate mare de aer rece intră direct în zona de zi. Pentru apartamente situaţia temperaturii din zona de zi în cazul spaţiilor fără hol este un pic mai fericită, totuşi, holul este de preferat. Închipuiţi-vă apartamentul unei familii cu doi copii care iarna vin după o plimbare în natură şi îşi lasă hainele groase, căciulile şi bocancii uzi direct în living“, spune Armina Popeanu, de profesie arhitect, specializată în design interior.

Un argument în plus pentru păstrarea holului de la intrarea în locuinţă, şi nu pentru o soluţie cu intrare directă în living, este organizarea spaţiului interior.

„Se ştie că o casă organizată contribuie la liniştea locuitorilor ei, iar spaţiile de depozitare din hol, fie că vorbim de cuier, un dulap sau un organizator, ajută şi ele la o stare de echilibru. În plus, românii, ca popor, au tendinţa de a-şi supraaglomera locuinţele, astfel că spaţiile de depozitare bine gândite sunt cu atât mai binevenite şi au rolul de a ascunde dezordinea.“

Cu toate acestea, dezvoltatorii de locuinţe şi arhitecţii lor sunt împărţiţi în două categorii când vine vorba de acest subiect, unii fiind pro, iar alţii – contra holului de intrare. E bine de ştiut că majoritatea apartamentelor corect construite din blocurile noi au acest spaţiu delimitat la intrare. Există însă o mare parte a locuinţelor în care acesta lipseşte.

„Noi, arhitecţii, de cele mai multe ori, apelăm la soluţia de a crea un corp de mobilă la comandă cu un sistem de depozitare care să includă cuier, pantofar, oglindă şi are şi rol de separare. Apartamentele în care holul lipseşte au acest corp de mobilă direct în spaţiul de zi, care de cele mai multe ori ajunge să fie gazda mai multor funcţiuni – living, dining, bucătărie, zona de trecere către alte spaţii şi zona de intrare.“

Împotriva holului de intrare ca spaţiu al unei case şi potrivit pentru un astfel de sistem de construcţie a locuinţei sunt spaţiile din zona mediteraneană, unde clima blândă permite acest mod de a construi.

„Holul creează un preambul pentru ceea ce va urma – atât din punct de vedere stilistic, cât şi cromatic sau ca lumină. În plus, fiind, în majoritatea cazurilor, un spaţiu închis, holul este locul perfect pentru o scenografie de lumini care, bine gândite, pot pune în valoare spaţiul.“

Armina Popeanu este de părere că românii sunt în etapa de a se autoeduca în ceea ce priveşte modul de locuire sau stilurile de amenajare – fie că o fac direct în procesul de design interior prin care trec, la un curs sau călătorind. Oricum ar fi, trebuie luată în considerare adaptarea ideilor la clima, dar mai ales la modul fiecăruia de a locui.

„Un pas în procesul de amenajare interioară pe care fiecare dintre noi ca arhitecţi şi designeri îl facem este cel de a contribui indirect la educaţia beneficiarilor noştri în ceea ce priveşte modul de a locui. Avem cu toţii obligaţia de a le explica şi argumenta de ce facem anumite alegeri.“