Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine? Liftul în bloc – cât de mult contează? De ce?

21.03.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Suprafaţa, finisajele, dotările, etajul, numărul de camere, preţul sunt printre primele criterii de care un cumpărător ţine cont atunci când ia decizia achiziţiei unui apartament. Când toate acestea corespund cu dorinţele sale, apar însă şi alte elemente de care trebuie să se ţină cont. Existenţa unui lift în bloc, mai ales când apartamentul se află la unul dintre etajele superioare, este un astfel de caz.

Imobiliare.ro, platformă care reuneşte mii de anunţuri referitoare la tran­zacţio­narea locuinţelor, are printre criteriile de se­lecţie şi liftul, menţionat în descrierea anunţului sau în formularul cu câm­puri obligatorii pe care vânzătorii trebuie să-l completeze.

„Am analizat oferta de aparta­mente cu două camere scoase la vânzare în Bucureşti, aceasta fiind şi cea mai căutată categorie de apartament. Observăm că oferta de apartamente cu două camere scoase la vânzare în ultimul trimestru al anului trecut în blocuri fără lift este aproape dublă faţă de numărul anunţurilor care menţionează liftul în descriere – 11.297, faţă de 6.264“, spune Daniel Crainic, director de marketing şi comunicare la Imobiliare.ro.

Cererea este însă cu 20% mai mare pentru apartamentele aflate în imobile prevăzute cu lift, în sensul că acestea primesc cu 20% mai multe oferte de cumpărare decât cele neprevăzute cu lift.

Preţurile sunt însă aproximativ egale, preţul mediu pentru apartamentele cu două camere care precizează existenţa ascensorului în descrierea anunţului fiind de 76.000 euro în trimestrul al patrulea din 2022, faţă de 75.000 de euro pentru cealaltă categorie. Sunt incluse datele cumulate pentru locuinţele vechi şi noi.

„Putem spune, aşadar, că, în condiţii similare de preţ, cererea este sensibil mai mare pentru apartamentele cu lift, deşi preţul solicitat nu reflectă acest lucru, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv, în special din perspectiva vânzătorului, pentru apartamentele prevăzute cu lift, acestea fiind mai vandabile“, mai spune Daniel Crainic.