Dincolo de bucurie, achiziţionarea unei locuinţe vine şi cu necesitatea de analiză, fiind o alegere care trebuie gândită pe termen lung. Contează documentarea înaintea momentului zero de semnare a actelor şi de preluare a viitorului „acasă“? Specialiştii spun că da. Dar care sunt paşii?
„Procesul de documentare este un factor esenţial care are nevoie de atenţie, răbdare şi, nu în ultimul rand, de o structurare a priorităţilor. În lipsa unor criterii şi structuri, procesul de documentare se poate transforma foarte repede din ceva util, ce ar trebui să contribuie la simplificarea deciziei, în ceva stresant şi copleşitor. Aşadar, există câteva aspecte de care ar trebui să ţinem cont în procesul de documentare“, spune Alexandra Stamate, CEO al Jooca Studio.
În primul rând, este imperios necesară analiza zonei în care se află imobilul. Accesul la transportul în comun, nivelul de zgomot şi cel de siguranţă, proximitatea faţă de şcoli, spitale, magazine, parcuri sau alte locuri de care viitorii locatari ar avea nevoie sunt aspecte care pot înclina balanţa în luarea unei decizii.
„Al doilea aspect important în alegerea unei locuinţe ţine de compartimentarea interioară a spaţiului. Confortul pe care ţi-l oferă locuinţa este legat atât de suprafaţa utilă pe care o are apartamentul, cât – şi mai mult – de felul în care acesta este gândit şi împărţit. Dacă, de exemplu, îţi place să petreci mult timp cu familia sau prietenii, ar trebui să iei în calcul un living generos. Dacă bucătăria este pentru tine inima casei şi găteşti mult, este important ca şi spaţiul bucătăriei şi al locului de luat masa să fie generos, însă nu neapărat separat de living. În ziua de astăzi, hotele performante rezolvă uşor problema mirosului, iar o bucătărie open-space poate invita la colaborare pentru gătit.“
Totodată, ar fi bine ca dispunerea camerelor să fie gândită în aşa fel încât să existe o separare între zona de zi şi zona de noapte. De asemenea, ar fi utilă o listă cu obiectele şi lucrurile pe care viitorul locatar le deţine şi să verifice dacă imobilul luat în considerare are spaţii speciale pentru depozitare. Ideal ar fi ca aceste spaţii să nu fie doar în camere, ci mai degrabă separate, în zonele de la intrare sau de trecere.
„În al treilea rând, poziţionarea spaţiului faţă de punctele cardinale este un alt aspect de avut în vedere în documentarea pentru o locuinţă nouă. Apartamentele şi casele poziţionate spre sud şi sud-vest sunt cele mai luminoase şi pot impresiona un cumpărător prin lumina frumoasă pe care o oferă la interior. Însă au şi ele dezavantaje: vara se încălzesc foarte mult. Aşa că este bine să fii atent la mărimea suprafeţei vitrate într-un apartament nou poziţionat spre sud“, mai spune Alexandra Stamate.
Dacă suprafaţa vitrată este foarte mare, în casă va fi foarte cald vara. Apartamentele poziţionate spre nord pot fi şi ele o opţiune foarte bună. Nu vor dispune de o lumină directă decât în anumite momente scurte din zi, însă dacă ferestrele sunt mari sau sunt poziţionate pe doi dintre pereţii unei camere, spaţiul va fi iluminat corect şi constant pe toată durata zilei.
Vara, poziţionarea spre nord oferă avantajul unui spaţiu mai răcoros. Poziţionările spre est oferă o lumină mai rece în prima parte a zilei, iar cele spre vest – o lumină caldă în a doua parte a zilei.
„Dacă este posibil, poţi face două vizionări ale spaţiului, în momente diferite ale zilei, pentru a vedea cum îţi place mai mult. Totodată, atenţie să nu te laşi păcălit de pereţii albi şi goi! Poţi avea la început falsa impresie că ai un apartament foarte luminos, fără a ţine cont că, în funcţie de paleta cromatică a amenajării şi de materialele folosite, luminozitatea se poate modifica.“
De asemenea, este indicată verificarea calităţii materialelor şi a pieselor folosite în construcţia blocului, cum ar fi tâmplăria, pentru a preveni pierderile mari de căldură pe timpul iernii, izolaţia pereţilor şi a tavanului, atât cea termică, cât şi cea fonică.
„Interesează-te foarte bine în ceea ce priveşte materialele de construcţie care au fost folosite la ridicarea locuinţei – pereţi de beton, cărămidă, gips-carton. Pereţii de compartimentare din gips-carton sunt cea mai simplă variantă, însă izolarea fonică şi rezistenţa lor nu se compara cu a celor de cărămidă sau beton. Modificările şi reparaţiile ulterioare însă se rezolvă mult mai rapid şi uşor pe acest material“, adaugă Alexandra Stamate.
Un alt lucru important de urmărit în documentare este placarea plafoanelor cu gips-carton, care oferă o flexibilitate mărită la modificări ale iluminatului. De cele mai multe ori, apartamentele noi sunt prevăzute cu maximum două lămpi pe plafon în cameră, ceea ce este insuficient, de cele mai multe ori.
„Dacă finisajele sunt deja instalate, fii atent ca acestea să fie în concordanţă cu stilul pe care vrei să-l foloseşti în amenajarea interioară! Totodată, cere fişa tehnică şi numele producătorului! Dacă dezvoltatorul îţi oferă posibilitatea alegerii de finisaje înainte de finalizare, profită de acest lucru! Alege finisajele care-ţi plac cel mai mult, chiar dacă nu se încadrează 100% în bugetul alocat. Recomandăm ca finisajele să fie de o calitate de la mediu în sus, pentru că acestea sunt cel mai greu lucruri de schimbat ulterior, iar schimbarea lor generează costuri substanţiale. La fel de importante sunt şi sanitarele şi bateriile. Este bine să investeşti în obiecte de calitate şi aici, pentru că eventualele înlocuiri pot genera un disconfort major.“
Un aspect la fel de important de care ar trebui ţinut cont este bugetul necesar amenajării locuinţei cumpărate. Acesta este adesea neglijat din cauza subestimării preţurilor din piaţa şi mai ales din cauza creşterii preţurilor din ultima perioadă.
„Căutarea de apartamente noi poate fi un proces lung şi minuţios, care, de multe ori, poate părea copleşitor. Însă dacă documentarea este însoţită şi de o structurare a priorităţilor, informaţiile găsite vor căpăta mai mult sens şi riscul de a te pierde în multiple opţiuni va scădea. Credem că documentarea este vitală în achiziţia unei locuinţe noi“, conchide Alexandra Stamate.
Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ n Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE