Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Mobilierul pentru work from home – cum îl alegem?

06.04.2022, 18:40 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Deşi multe companii au început deja procesul de readucere a angajaţilor la birou, rămâne în continuare o parte a celor care vor lucra mai departe în sistem hibrid, alter­nând mer­sul la birou cu mun­ca de acasă. Freelan­cerii sau an­tre­pre­no­rii sunt şi ei printre cei care pot ale­ge să lucreze ori­când de acasă, aşa că în ast­fel de situa­ţii ale­gerea mobilie­ru­lui potrivit pentru work from home tre­bu­ie făcută cu atenţie.

„Cea mai importantă piesă de mobilier din staţia de lucru este scaunul, care ar trebui să fie unul ergonomic şi foarte adaptat individului care îl utilizează. Celelalte două piese esenţiale sunt un birou ajustabil pe înălţime şi un braţ de monitor reglabil“, spu­ne Horaţiu Didea, ma­na­ging partner la Workspace Studio.

În martie 2020, când toa­tă lumea a adoptat aproa­pe peste noapte mun­ca remote, majo­ritatea spa­ţiilor de lucru din lo­cu­inţă erau improvizate. Cei doi ani de pandemie au ară­tat însă că aceasta nu poa­te fi decât o soluţie tem­porară, majoritatea ce­lor care lucrează de acasă ale­gând să inves­tească în­tr-un spaţiu de lucru mai potrivit.

„Birourile cu înălţime improprie, lucrul de pe canapea, fotolii sau scaune fără basculare a spătarului sincronizată cu mişcările corpului şi poziţionarea greşită a ecranelor sunt principala cauză a afecţiunilor de stres repetitiv şi ale sistemului circulator provocate de munca din biroul de acasă“, mai spune Horaţiu Didea.

80% dintre afecţiunile de stres repetitiv sunt generate de o postură de lucru incorectă, adaugă el, citând cercetările Herman Miller, lider mondial în mobilier ergonomic. Studiile în domeniu arată că ergonomia protejează sănătatea fizică, psihică şi, în general, starea de wellbeing a angajaţilor. Mobilierul şi echipamentele ergonomice pot preveni suprasolicitarea, leziunile repetitive şi durerile cronice cauzate de postura incorectă. Dacă un angajat are dureri articulare de la o tastatură sau un monitor prost poziţionat, nu va putea să fie suficient de atent în taskuri.

Scaunul, biroul şi braţul de monitor reglabil pot asigura o poziţie corectă, care presupune ca tălpile să stea sprijinite pe podea, unghiul genunchilor să fie mai mare de 90 de grade, spatele să fie lipit de spătarul scaunului şi să aibă o susţinere eficientă în zonele sacrală şi lombară.

„De asemenea, scaunul ideal susţine mişcarea naturală a corpului, adică atunci când ne mişcăm în faţă- spate, scaunul ne urmează mişcarea. Nivelul luminii şi temperatura sunt de asemenea aspecte-cheie al ergonomiei, iar determinarea condiţiilor de mediu ideale este la fel de importantă ca dotarea cu echipamentul potrivit.“

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.