Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Nivelul de trai în Bucureşti în funcţie de cartiere: indicele T.R.A.I. arată că zona Aviatorilor are cel mai ridicat scor. Cine se află la polul opus?

31.10.2022, 18:11 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Zona Aviatorilor are un scor de 93 pentru calitatea aerului, în vreme ce în centrul istoric, de pildă, media ajunge la 81 â™¦ Din punctul de vedere al traficului însă, zona Aviatorilor are ratingul 16, în timp ce în zona Tei scorul ajunge la 34.

Aviatorilor, Dorobanţilor şi Primăverii sunt cartierele din Bucureşti cu cel mai bun nivel de trai, calculat conform standardului T.R.A.I., conceput de platforma de imobiliare Storia.ro.

Astfel, pe o scară de la 1 la 100, Aviatorilor are un scor de 67,9, medie rezultată din scorurile acordate pentru patru aspecte diferite care ţin de locuire, mai exact calitatea aerului, traficul, repere în zonă şi preţurile ofertei imobiliare. Zona Aviatorilor are un scor de 93 pentru calitatea aerului, în vreme ce în centrul istoric, de pildă, media ajunge la 81. Din punctul de vedere al traficului însă, zona Aviatorilor are ratingul 16, în timp ce în zona Tei scorul ajunge la 34.

Storia.ro a lansat indexul T.R.A.I. cu scopul de a putea orienta deciziile de achiziţie sau închiriere de locuinţe.

Informaţiile despre circulaţia rutieră sunt extrase din Google Traffic şi actualizate săptămânal, datele despre punctele de interes provin din Google Places şi sunt actualizate lunar, iar informaţiile despre calitatea aerului sunt extrase zilnic din platforma airly.org.

De asemenea, datele imobiliare iau în calcul costul mediu pe metru pătrat la locuinţe şi sunt extrase din platforma Storia.ro. În final, cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai bun nivelul de trai din zona aleasă.

Pentru trafic, indexul afişează date precise despre circulaţia rutieră şi despre viteza medie de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Un scor ridicat indică o mai mare fluiditate a traficul în cartierul ales. Reperele indexează totalitatea punctelor de interes dintr-o anumită zonă sau pe metru pătrat.

Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât cartierul beneficiază de mai multe magazine, supermarketuri, baruri şi restaurante, grădiniţe, şcoli, parcuri, locuri de joacă, facilităţi medicale şi mijloace de transport în comun.

Calitatea aerului este redată prin intermediul senzorilor Airly, care monitorizează constant această variabilă pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate ÅŸi vânt. Cu cât scorul este mai ridicat, cu atât s-a înregistrat un aer mai curat în zona selectată. 

În ceea ce priveşte imobiliarele, acest indicator calculează costul mediu pe metru pătrat al locuinţelor din cartierul ales, raportat la media preţurilor imobiliare la nivel de ţară. Un scor apropiat de 100 indică un interes crescut pentru acea zonă şi implicit preţuri mai mari.