Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Organizatorii Târgului Naţional Imobiliar: E posibil ca preţurile locuinţelor să scadă în zonele cu populaţie redusă sau în zonele mai puţin turistice

02.05.2023, 11:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Anul 2023 a început cu o reticenţă în rândul celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe.

Locuinţele se vor scumpi în 2023 în marile oraşe şi se vor ieftini în localităţile mai puţin populate – aşa arată estimările făcute de organizatorii Târgului Naţional Imobiliar, unul dintre evenimentele recurente din Capitală.

„Se estimează că preţurile locuinţelor vor continua să crească în 2023, în special în zonele urbane sau în apropierea marilor centre de afaceri. Această tendinţă se datorează, în principal, cererii ridicate pentru locuinţe confortabile şi moderne, dar şi creşterii costurilor de construcţie şi a materialelor de construcţii. Pe de altă parte, este posibil ca unele zone din România să cunoască o scădere a preţurilor locuinţelor, în special acolo unde oferta de locuinţe depăşeşte cererea. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în zonele cu populaţie redusă sau în zonele mai puţin atractive din punct de vedere turistic sau economic“, spune Cristina Bercea, organizatoarea Târgului Naţional Imobiliar din Bucureşti.

Pe de altă parte, consultanţii de la Roland Berger esti­mează că scăderea sau stagnarea pieţei rezidenţiale nu vor fi de durată, întrucât aşteptarea este ca evoluţia dobânzilor la lei şi la euro să reintre pe o pantă descendentă în 2024, moment în care factorii fundamentali care generează cererea în zona aceasta îşi vor recăpăta influenţa sporită.

Târgul Naţional Imobiliar (TNI) va avea loc între 19 şi 21 mai 2023 la Palatul Parlamentului şi va reuni dezvoltatori imobiliari care au ansambluri noi în portofoliu cu oferte imobiliare de pe piaţa veche, reprezentate de brokeri imobiliari. Târgul Naţional Imobiliar este un eveniment organizat de Adrian şi Cristina Bercea prin firma BDOBC Business Center.

Potrivit consultanţilor imobiliari locali, s-a observat, de la finalul anului trecut, o decuplare a preţurilor locuinţelor în Bucureşti în funcţie de segmente, adică o creştere medie de aproximativ 15% pe segmentul nou şi sub 5% pe segmentul vechi. Preţurile vor fi influenţate de evoluţia tranzacţiilor.

Anul 2023 a început cu o reticenţă în rândul celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe, însă consultanţii imobiliari estimează că al doilea semestru va aduce o stabilizare pe piaţa rezidenţială. În continuare vor fi oportunităţi de achiziţie pentru cei care dispun de cash, un segment care reprezintă peste 50% din piaţă.