Cum să locuiești mai bine?

Beatrice Georgiana Târzianu este arhitect de interior şi fondator al biroului TMB studio design.

Cum să locuieşti mai bine. Pas cu pas. Cum alegem covorul ideal?

10.01.2023, 16:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Un covor poate schimba complet aspectul unei încăperi, dar dincolo de componenta es­tetică, func­ţio­nali­tatea este cel puţin la fel de im­portantă. Deşi alegerea unui covor poate părea o etapă simplă, o piesă nepotrivită poate compromite impactul vizual final. Aşezarea în raport cu piesele de mobilier, dimensiunea, culoarea sunt criterii la fel de importante.

„Pornind în căutarea covorului ideal, avem ca temă forma camerei, chiar şi forma pieselor de mobilier pentru că ne pot îndruma să facem o primă selecţie. Pentru o cameră dreptunghiulară, alegerea unui covor cu aceeaşi formă poate urmări echilibrul de care avem nevoie. Un covor pătrat (poate fi de asemenea potrivit – n. red.) pentru o cameră cu aceeaşi formă sau chiar un covor rotund, atunci când vorbim de forme dinamice, un mobilier cu muchii rotunjite“, spune Beatrice Georgiana Târzianu, arhitect de interior şi fondator al biroului TMB studio design.

Într-o cameră de zi, un covor are multe funcţii, fiind piesa de rezistenţă - poate separa diferite zone de relaxare, nu doar ca impact la nivelul pardoselii, şi creează o unitate în spaţiu.

„Dimensiunile covorului depind în principal de amplasarea mobilierului, iar pentru a ne apropia de dimensiunea ideală trebuie să luăm în considerare cât trebuie să acopere acesta din suprafaţa zonei pe care vrem să-l aşezăm. Covorul va fi poziţionat centrat. Ţinem cont, în alegerea dimensiunii, ca picioarele din faţă ale canapelei şi, pe cât posibil, celelalte piese să se afle pe covor, în principal cele care compun zone de întrunire – nucleul spaţiului – canapea, fotolii, măsuţă de cafea.“

Nici covoarele supradimensionate nu sunt de evitat, fiind acceptată mai degrabă o supradimensionare decât un covor prea mic pentru spaţiu. Un covor mai lung şi mai lat decât masa din living asigură un spaţiu suficient pentru a trage scaunele în spate fără a atinge marginea covorului.

„Pentru dormitor spre exemplu, ne putem raporta bineînţeles la dimensiunea patului, aşa cum, pentru dining, putem face o alegere înţeleaptă în funcţie de dimensiunea mesei de dining şi forma acesteia, împreună cu scaunele.“

 


Cum să locuieşti mai bine este un proiect ZF care îşi propune să vorbească despre toate aspectele care privesc traiul în locuinţele noastre, de la evoluţia preţurilor la procesul de achiziţie, procesul de amenajare, tendinţe şi perspective privind noile proiecte rezidenţiale din piaţă, temeri şi iniţiative ale dezvoltatorilor, ale autorităţilor, ale cetăţenilor.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în această pagină, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.