Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Pregătiri de iarnă: de ce criterii depinde eficienţa unei centrale pe peleţi?

04.10.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Suprafaţa, izolaţia construcţiei şi puterea cazanului sunt principalele criterii de care depinde consumul lunar al unei centrale de peleţi, o soluţie aleasă de mulţi dintre cei care vor să facă economie în factura de gaze, notează reprezentanţii MatHaus într-o serie de recomandări şi date referitoare la eficienţa unei centrale pe peleţi.

„Fie că vrei să-ţi construieşti o casă la ţară, iar zona nu este racordată la sistemul public de gaz, fie că preferi o alternativă mai prietenoasă cu mediul, cu siguranţă centrala pe peleţi este o soluţie (...)“, scriu reprezentanţii MatHaus.

Centrala pe peleţi este un sistem de încălzire a spaţiilor rezidenţiale, comerciale şi industriale care funcţionează pe bază de deşeuri lemnoase, adică rumeguşul rezultat în urma prelucrării lemnului, ceea ce o face, astfel, o soluţie sustenabilă de încălzire a locuinţei.

„Peleţii au o putere calorică între 4,8 şi 5,2 kWh/kg, iar fabricarea acestora nu implică adăugarea unor lianţi sau aditivi.“

Printre beneficiile lor se numără emisiile reduse de dioxid de carbon, posibilitatea de a folosi cenuşa rezultată în urma arderii ca îngrăşământ, costul redus cu energia termică produsă de centrală, nevoia unui spaţiu mic de depozitare, posibilitatea de a obţine fonduri prin programul Casa verde pentru achiziţia unei astfel de centrale, autonomia ridicată şi altele.

MatHaus menţionează drept criterii principale care joacă un rol esenţial în stabilirea consumului lunar al unei centrale pe peleţi suprafaţa încălzită, izolaţia construcţiei şi puterea cazanului. „Un spaţiu generos, precum unul comercial, nu se poate compara, în ceea ce priveşte consumul, cu cel rezidenţial, însă este important de ţinut minte că în locuinţe este nevoie de un anumit grad de confort, iar acesta diferă în funcţie de persoane.“

În jur de 35% din cantitatea de căldură dintr-un spaţiu se pierde prin pereţi, dacă aceştia nu sunt izolaţi corespunzător. Dacă spaţiul nu este izolat, este necesară o investiţie într-o centrală pe peleţi mai puternică şi care să poată face faţă pierderilor de căldură din pereţi, tavan şi pardoseală.

„Tipul de centrală pe peleţi se alege în funcţie de suprafaţa şi înălţimea încăperilor, pentru a se calcula volumul de aer ce trebuie încălzit. În funcţie de rezultatul de calcul, se aproximează şi numărul de radiatoare care urmează a fi montate pentru a încălzi casa şi nevoile generale care există în spaţiul respectiv.“

MatHaus este brandul de magazine al distribuitorului de materiale de construcţii Arabesque, deţinut de familia Rapotan din Galaţi. Potrivit celor mai recente date, compania are 38 de centre de distribuţie sub numele de Arabesque, şapte magazine fizice sub brandul MatHaus şi unu online, livrările fiind făcute cu ajutorul a 1.000 de camioane. Din produsele pe care le comercializează compania fac parte oţel-beton, cărămidă, sisteme de acoperiş, gips-carton, instalaţii, articole electrice şi finisaje, parchet, uşi, pal melaminat, feronerie şi produse pentru grădină.

Arabesque a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de aproape 2,5 miliarde de lei, în creştere cu 18% faţă de anul precedent, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. Compania a înregistrat un profit de 139,9 milioane de lei, plus 91%, iar numărul mediu de angajaţi a ajuns la 2.843.

Interesul tot mai mare pentru soluţii de încălzire vine în contextul în care tensiunile geopolitice generate de războiul ruso-ucrainean îi determină pe oameni să se pună la adăpost de scumpirile care se anunţă în această iarnă.