Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Reguli în bucătărie: plită electrică sau pe gaz? De ce?

25.02.2022, 18:20 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În bucătărie, cei care ştiu că îşi vor petrece mult timp pentru a pune în practică fel şi fel de reţete pot deveni uneori pretenţioşi şi riguroşi în alegeri. Una dintre întrebările care apar este referitoare la plită. Cum să fie ea – electrică sau pe gaz? De ce?

„Ambele tipuri de plită vin cu avantajele lor, astfel nu putem spune că există o variantă corectă, ci, ca întotdeauna, preferinţele şi necesităţile clientului sunt cele care primează. Printre avantajele pe care le oferă plitele electrice se numără o libertate mai mare în amenajarea bucătăriei, pentru că nu mai necesită racordarea la instalaţia de gaze; salvează timp, atât prin gătirea mai rapidă, cât şi prin curăţarea mai uşoară; oferă siguranţă în utilizare, prin funcţii precum cele de blocare a comenzilor ori oprirea de siguranţă; protejează vasele de gătit, dar şi mâncarea, împotriva arderii, atât prin setarea exactă a temperaturii, cât şi prin funcţii speciale“, spune Ovidiu Nicuşan, director de marketing la Flanco.

O subcategorie în cadrul plitelor electrice este cea a plitelor cu inducţie, o variantă mai eficientă şi cu caracteristici superioare, care câştigă teren, chiar dacă preţurile sunt puţin mai ridicate decât în cazul plitelor electrice clasice. 

„Plitele cu inducţie sunt deosebit de utile şi eficiente pentru cei care dispun de un timp limitat. Procesul de gătire şi de curăţare este mult mai rapid, iar plita poate fi programată pentru a se opri singură atunci când preparatul este gata, astfel încât persoana care găteşte să se poată implica în alte activităţi, acasă sau chiar în deplasare, în loc să supravegheze mâncarea, pe foc.“

De asemenea, oferă un plus de siguranţă în casele cu copii mici, pentru că suprafaţa de gătire se încălzeşte doar atunci când vasul se află deasupra acesteia.  

Pe de altă parte, plitele cu gaz sunt alegerea mai facilă şi la îndemână pentru cei care preferă gătitul tradiţional, la flacără. Este varianta cea mai accesibilă din punctul de vedere al preţului şi nu necesită achiziţionarea de oale şi tigăi speciale, ca în cazul plitelor cu inducţie.

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.