Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Saint-Gobain România: „Ne confruntăm în continuare cu provocări pe segmentul rezidenţial“

11.06.2024, 10:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

„Având în vedere că România are un stoc foarte mare de clădiri vechi şi ineficiente şi un volum al renovărilor dintre cele mai mici din Europa, considerăm că există un potenţial mare de creştere pe segmentul renovărilor, în prezent acesta situându-se la un nivel de aproximativ 11-12% din piaţa construcţiilor“, spun reprezentanţii Saint-Gobain România.

Piaţa rezidenţială în scădere din România pune probleme producă­torilor de materiale de construcţii, care caută să se reorienteze către alte nişe ale industriei, mai dinamice din punctul de vedere al cererii.

„În contextul în care numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri rezidenţiale a continuat să scadă şi în 2024, ne confruntăm în continuare cu provocări pe acest segment de piaţă. Ne aşteptăm totuşi la o revenire graduală, pe măsură ce rata inflaţiei şi nivelul dobânzilor pentru credite ipotecare vor continua tendinţa descendentă“, spun reprezentanţii grupului Saint-Gobain în România, cu mai multe fabrici de materiale de construcţii în România.

Totuşi, în aprilie 2024 numărul de autorizaţii eliberate pentru construcţia de locuinţe a fost peste cel din aprilie 2023, după mai bine de un an de scăderi continue comparând fiecare lună din 2023 cu omoloaga sa din anul precedent.

Saint-Gobain estimează, pe de altă parte, că non-rezidenţialul îşi va continua creş­terea, mai ales cand vine vorba de centre logistice sau clădiri indus­triale. „De asemenea, ne aştep­tăm ca Valul Renovării să ia amploare şi ca angajamentele de reducere a emisiilor de CO2 asumate de România şi Uniunea Europeană să aducă o atenţie sporită din partea autorită­ţilor, a beneficiarilor şi a jucă­to­rilor din industria construc­ţiilor pentru îmbună­tăţirea considerabilă a eficienţei energetice a clădirilor publice şi private.“

În plus, mai spun reprezentanţii Saint-Gobain, „avand în vedere că Romania are un stoc foarte mare de clădiri vechi şi ineficiente şi un volum al renovărilor dintre cele mai mici din Europa, considerăm că există un potenţial mare de creştere pe segmentul renovărilor, în prezent acesta situandu-se la un nivel de aproximativ 11-12% din piaţa construcţiilor“.

Pe plan local, Saint-Gobain are 22 de linii de producţie pentru plăci de gips-carton, ipsosuri, vată minerală de sticlă şi bazaltică, mortare, sticlă pentru construcţii, vitraje auto şi abrazivi în 12 situri industriale situate în Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Turda, Suceava şi Vălenii de Munte.