Cum să locuiești mai bine?
Diana Mihăilă este master professional organizer şi creatoarea unui program de o lună de punere în ordine cu sens a lucrurilor şi a spaţiilor casei.
Diana Mihăilă este master professional organizer şi creatoarea unui program de o lună de punere în ordine cu sens a lucrurilor şi a spaţiilor casei.

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Sete de spaţiu: ce soluţii de depozitare se pot improviza într-o locuinţă de mici dimensiuni?

31.03.2022, 17:40 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Locuinţele noi devin tot mai mici, o demonstrează statisticile şi constrângerile de spaţiu cu care ne confruntăm cu toţii acasă. Totuşi, de spaţii de depozitare avem nevoie, dar care sunt soluţiile care se pot improviza în casele şi apartamentele modeste în metri pătraţi?

„Depozitarea pe verticală este o bună modalitate de a câştiga spaţiu în încăperile mici. Mergând cât mai mult pe înălţime, reducem amprenta la sol şi nu supraîncărcăm camera. Este un truc şi de organizare, şi de design. De altfel, pentru a obţine un decor armonios, alternăm zonele dedicate stocării cu cele decorative şi nu ocupăm mai mult de o lungime sau o lăţime a camerei cu spaţii de depozitare“, spune Diana Mihăilă.

Senzaţia de mai mulţi metri pătraţi apare şi dacă evităm crearea de zone masive de stocare pe peretele pe care se află ferestrele. Nu îl ocolim însă pe cel cu uşa, în jurul căreia putem construi biblioteci sau dulapuri. Camera va părea mai mare şi dacă piesele de mobilier au montate picioare, permiţând luminii să circule, la fel şi privirii. În organizare, aceste aspecte se numesc flux.

„În contextul în care work from home a devenit o practică obişnuită în numeroase domenii de activitate şi se evaluează reducerea săptămânii de muncă, biroul de acasă este o necesitate. El trebuie să integreze facilităţile oferite de o clădire modernă de office (ergonomie, funcţiona­litate, conexiune performantă şi securizată la internet), dar şi confortul pe care îl dă spaţiul personal (lumină caldă, arome familiare, flexibilitate, lejeritate). De acest mix depind productivitatea noastră şi profitabilitatea businessului.“

Noile dezvoltări rezidenţiale ar trebui să ofere viitorilor locatari configurări multiple şi pentru zonele cu scop lucrativ.

„Amplasarea micuţului birou de acasă va ţine seama de proximitatea faţă de sursele de ventilaţie şi de lumină naturală, dar şi de poziţia aparatelor de climatizare, pentru restabilirea confortului termic în zilele friguroase şi în cele toride. Importantă este şi poziţia prizelor, ce vor permite conectarea mai multor dispozitive electronice ce ajută la îndeplinirea sarcinilor de serviciu“, mai spune Diana Mihăilă.

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă” ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.