Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Studiu Deloitte: Numărul proprietăţilor listate pentru închiriere în oraşele mari din România a scăzut semnificativ în 2021

30.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ În medie, preţurile la închiriere au crescut cu circa 7% în 2021 faţă de 2020, la fel ca preţurile de tranzacţionare.

Cererea pentru locuinţe de închiriat a crescut uşor în 2021 faţă de anul precedent, invers proporţional cu oferta, care s-a diminuat, notează realizatorii studiului Deloitte Property Index, Overview of European Residential Markets.

„Segmentul închirierilor rezidenţiale a întâmpinat o uşoară creştere a cererii, în vreme ce numărul proprietăţilor listate pentru închiriere în oraşele mari din România a scăzut semnificativ în acelaşi interval de timp (anul 2021 – n. red.)“, se arată în raport.

În medie, preţurile la închiriere au crescut cu circa 7% în 2021 faţă de 2020.

„Se preconizează că ratele dobânzilor ipotecare vor creşte în 2022 şi nu este clar cât de mult va afecta acest lucru cererea de unităţi rezidenţiale.“

În ceea ce priveşte preţurile de tranzacţionare a locuinţelor, şi acolo s-a înregistrat o creştere a mediei tot cu 7%.

„La fel ca în anii precedenţi, există diferenţe semnificative între preţul mediu la nivel naţional şi preţul înregistrat în oraşele mari ale ţării. (...) Numărul potenţialilor cumpărători a rămas la un nivel stabil faţă de anul anterior, însă numărul total de tranzacţii a scăzut faţă de 2020“, mai notează acelaşi raport.

Conform raportului Overview of European Residential Markets, preţul mediu pe metru pătrat la locuinţe a ajuns în Cluj-Napoca la un nivel de circa 1.950 de euro, similar cu cel din oraşe europene precum Ostrava (Cehia), Zagreb (Croaţia), Wroclaw (Polonia), Torino (Italia) şi Riga (Letonia).

Din cele 68 de oraşe din 23 de ţări analizate pentru realizarea acestui raport, care includ şi alte mari oraşe din ţările luate în considerare, în afară de capitale, 17 au preţuri cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro pe metru pătrat în cazul locuinţelor.

În topul oraşelor europene cu cele mai scumpe locuinţe conduce Parisul, cu un preţ mediu de 13.462 euro/mp pentru un apartament, urmat de Munchen (10.500 euro/mp) şi Londra (8.426 euro/mp).

Preţul mediu pe metru pătrat la locuinţe a ajuns în Cluj-Napoca la un nivel de circa 1.950 de euro, similar cu cel din oraşe europene precum Ostrava (Cehia), Zagreb (Croaţia), Wroclaw (Polonia), Torino (Italia) şi Riga (Letonia).