Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Tips & Tricks. Cum se adaptează un bucureştean la viaţa din mediul rural? Care sunt utilajele necesare pentru a exploata corespunzător o grădină de peste 2.000 de metri pătraţi?

19.07.2022, 18:45 Autor: Bogdan Alecu

Dacă în mediul urban se poate apela cu uşurinţă la firme specializate care să intervină în caz de avarii sau pentru diverse operaţiuni, în rural acestea lipsesc, iar cei care se pricep de obicei se îngrijesc întâi de gospodăria lor – motiv pentru care singura alternativă reală este investiţia în utilajele necesare pentru a face la timp orice operaţiune.

Viaţa în mediul rural sau, mai exact, traiul cu o curte de peste 2.000 – 3.000 de metri pătraţi presupune o organizare mult mai strictă decât în cazul vieţii la bloc într-un oraş.

Avantajul, care poate fi totodată şi dezavantaj, este că totul depinde de organizarea şi priceperea celui care alege să îngrijească şi să locuiască o casă cu o curte foarte mare.

În mediul rural, spre exemplu, utilităţile se rezumă la prezenţa curentului electric. Apa curentă vine de la hidrofor, gazul de la butelie, iar acesta este GPL – mai ineficient decât gazul de la reţea. Căldura pe timp de iarnă vine de la o centrală pe lemne sau peleţi din rumeguş de lemn – spre deosebire de gaz, lemnul este un combustibil verde, regenerabil, nu unul fosil.

Având în vedere lipsa utilităţilor, regula numărul 1 este să existe întotdeauna o soluţie de backup – pentru centrală există sobe pe lemne sau aparate de aer condiţionat, pentru hidrofor trebuie să mai existe cel puţin o altă pompă, iar pentru curent electric pot fi utilizate panouri fotovoltaice cu acumulatori sau un generator pe benzină sau diesel.

Agricultura – legumicultura şi pomicultura în acest caz sunt ştiinţe exacte – răsadurile de legume trebuie plantate la momentul oportun, pomii de obicei sunt plantaţi toamna târziu, iar toate au nevoie de tratamente şi îngrijiri atente – schimbările climatice şi seceta au devenit factori greu de controlat în ultimii ani.

Utilajele sunt cheia succesului la curte, deoarece acestea permit efectuarea rapidă a unor operaţiuni care, dacă ar fi efectuate manual, ar dura extrem de mult. Motocultorul este utilajul care înlocuieşte cu succes sapa tradiţională spre exemplu, mai ales în condiţiile în care un astfel de „device“ poate fi accesorizat – plug, rariţă (plug de îngropat), semănătoare, cositoare sau freze. Printre cele mai utilizate pe plan local sunt cele de 7,5 CP, precum 731K de la Ruris. Acesta poate efectua diverse operaţiuni, dar poate tracta şi o remorcă - nu pe drumuri publice. Un astfel de utilaj este util la pregătirea terenului pentru plantarea răsadurilor de legume, la bilonat cartofi şi la recoltatul acestora cu ajutorul unui plug special pentru scos cartofi.


Având în vedere lipsa utilităţilor, regula numărul 1 este să existe întotdeauna o soluţie de backup.

Dacă într-un oraş transportul în comun este cel mai eficient mijloc de transport, iar pentru deplasări interurbane sunt eficiente maşinile electrice sau autoturismele „obişnuite“, în cazul unei ferme un pickup 4x4 este de obicei cea mai eficientă soluţie de transport.

Agricultura – legumicultura şi pomicultura în acest caz sunt ştiinţe exacte – răsadurile de legume trebuie plantate la momentul oportun, pomii de obicei sunt plantaţi toamna târziu, iar toate au nevoie de tratamente şi îngrijiri atente – schimbările climatice şi seceta au devenit factori greu de controlat în ultimii ani.


Nivelul următor este reprezentat de motocultivator, care nu necesită înlocuirea roţilor cu freze, fiind mai uşor de gestionat – dar care nu este la fel de manevrabil în locuri înguste, iar şi mai sus este tractorul de 20-40 CP. Dacă un motocultor este util la 500-2000 mp, iar motocultivatorul la circa 5.000 mp, de un tractor mic este nevoie la peste 5.000-10.000 mp. Investiţia într-un astfel de utilaj este amortizată de reducerea timpului şi efortului necesar – spre exemplu un utilaj mai accesibil necesită mai multe operaţiuni care presupun şi efort fizic – un motocultor de bază are pornire la sfoară, nu la cheie, iar schimbarea frezelor presupune îndemânare – un motocultivator din segmentul superior costă şi de două-trei ori mai mult, dar poate avea un motor mai puternic, roţile nu trebuie înlocuite, iar utilizarea sa presupune un efort mai mic.

Tratamentele în livadă sau grădină şi pe lângă casă sunt cel mai bine aplicate cu un atomizor – este util şi unul electric, cuplat la o pompă electrică de stropit cu acumu­lator, dar cel mai eficient rămâne momentan cel cu motor termic, care poate pulveriza substanţa la peste zece metri înălţime. Un astfel de echipament este util şi la aplicarea tratamentelor împotriva căpuşelor sau tânţarilor - în mediul rural spaţiile verzi abundă în insecte şi extrem de rar şi doar în cazuri izolate autorităţile locale se ocupă de acestea.

Motocoasa este cea care va ţine iarba şi buruienile sub control. Un astfel de utilaj poate fi echipat cu un motor în doi timpi (care funcţionează pe un amestec de ulei şi benzină), patru timpi – normal sau mai nou pe acumulatori pe lângă versiunea „la priză“. Pentru a cosi lucernă, buruieni mari, în continuare benzina reprezintă alegerea cu cel mai bun raport preţ/performanţă, însă şi cele pe acumulatori devin tot mai eficiente.

Motoburghiul este utilajul de care este nevoie pentru plantatul pomilor sau construirea unui gard. Din cauza secetei pământul poate deveni foarte tare, iar săpatul manual poate presupune un efort prea mare pentru a fi luat în calcul.

Generatorul mobil este cel care permite mobilitatea – atunci când trebuie sudat sau tăiat un fier departe de orice priză, singura soluţie este generatorul. În caz de avarie, acesta poate fi conectat inclusiv la reţeaua casei pentru a furniza energie electrică în caz de avarie.

Mai multe detalii pe zfcorporate.ro

Dacă într-un oraş transportul în comun este cel mai eficient mijloc de transport, iar pentru deplasări interurbane sunt eficiente maşinile electrice sau autoturismele „obişnuite“, în cazul unei ferme un pickup 4x4 este de obicei cea mai eficientă soluţie de transport. Timpul este cel mai important, iar transportul la momentul potrivit poate face diferenţa. Într-un autoturism, fie el şi un SUV, transportul unor materiale de construcţii precum ciment, adezivi sau alte materiale care lasă în urmă un praf fin nu este recomandat. De asemenea, pentru păsările de curte de cele mai multe ori se apelează la uruială, un amestec de făină de porumb, floarea-soarelui, mazăre şi grâu care de asemenea prezintă un disconfort la transport din cauza prafului. Bena unei camionete precum cea a unui Ford Ranger poate fi curăţată foarte uşor cu ajutorul unui jet de apă, iar sarcina utilă este de o tonă - saci cu peleţi, saci cu ciment sau alte materiale pot fi transportate cu uşurinţă. O alternativă poate fi remorca, însă în acest caz depinde dacă autoturismul poate ieşi sau nu în teren accidentat.

Dacă în mediul urban se poate apela cu uşurinţă la firme specializate care să intervină în caz de avarii sau pentru diverse operaţiuni, în rural acestea lipsesc, iar cei care se pricep de obicei se îngrijesc întâi de gospodăria lor – motiv pentru care singura alternativă reală este investiţia un utilajele necesare pentru a face la timp orice operaţiune necesară. Orice întârziere sau neaplicare de tratament poate costa recolta.