Economia verde

Cum să locuieşti mai bine. Caminota, un producător de materiale de construcţii cu impact redus asupra mediului: Anul acesta am avut clienţi din 35 de judeţe din ţară. Semnalul este destul de bun, 98% din vânzările noastre sunt către clientul final

13.12.2022, 16:45 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Alexandra Matei

♦ Produsul principal dezvoltat de Caminota este, practic, un sistem cu o tencuială naturală şi un finisaj pe bază de argilă, care înlocuiesc produse similare pe bază de ciment, venind şi cu un consum mai redus de energie.

Caminota, un business care a dezvoltat un material de construcţii sustenabil, şi-a extins prezenţa în aproape toată ţara în cursul acestui an, iar interesul pentru produsul său este în creştere în rândul clienţilor de pe piaţa rezidenţială, spune Vlad Stanciu, cofondator al afacerii.

„Anul acesta am avut clienţi din 35 de judeţe din ţară. Într-o lună am avut vânzări mai mari decât tot anul trecut. Semnalul este destul de bun, în special prin prisma faptului că 98% din vânzările noastre sunt către clientul final“, a spus Vlad Stanciu la videoconferinţa ZF/Raiffeisen Bank intitulată „Verde, culoarea anului pentru noua generaţie de startupuri“.

Produsul principal dezvoltat de Caminota este, practic, un sistem cu o tencuială naturală şi un finisaj pe bază de argilă, care înlocuiesc produse similare pe bază de ciment, venind şi cu un consum mai redus de energie. „Pentru o tonă de tencuială obişnuită se consumă circa 270 KW/h cu producerea acelui material, iar noi consumăm undeva la 4-5 KW/h pentru aceeaşi cantitate. De asemenea, pentru fiecare metru pătrat de perete acoperit cu materialele noastre se salvează circa 5,5 kg de dioxid de carbon. Anul trecut, primul an de funcţionare, am salvat 16,5 tone de dioxid de carbon, având doar 3.000 mp aco­periţi cu materialele noastre. Anul acesta am trecut de aceste valori într-o lună.“

Vlad Stanciu a mai spus că ia în calcul deschiderea mai multor fabrici de mici dimensiuni în mai multe zone ale ţării, făcând astfel mai rentabil şi mai sustenabil businessul Caminota.

„Este scump să transporţi un material ieftin şi greu pe distanţe lungi. Pentru noi, cel mai responsabil ar fi să deschidem mici fabrici în tot mai multe zone din ţară.“

În prezent, fabrica businessului Caminota se află în Timişoara. Materialele sunt făcute pe bază de argilă şi sunt folosite pentru tencuire şi finisare. Printre clienţii Caminota se numără în principal cei preocupaţi în mod special de ideea unei locuinţe „sănătoaseì, cât mai ecologice, eficiente energetic.

Fondatorii Caminota Vlad Stanciu, Andrei Basarabă, George Stanciu, Radu Dimeca, Elyane Paraiac şi Ciprian Man au investit peste 100.000 de euro în acest business, în care au plecat cu scopul de a face materiale cât mai prietenoase pentru aplicare, astfel că tencuiala şi finisajul se pot aplica fie mecanizat, fie manual.

 

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank