Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. O controversă între locatari, dezvoltatori şi regulile nescrise de reabilitare a blocurilor vechi: unii vor balcoane deschise, alţii preferă să le închidă. Ce argumente are fiecare?

11.06.2024, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Deşi unii se bucură de avantajul de a ieşi la aer pe balcon, programele de reabilitare a blocurilor impun în cele mai multe cazuri închiderea acestora cu geamuri de tip termopan. În final, locatarul este forţat să se conformeze fie dorinţei dezvoltatorului, fie regulilor de reabilitare.

Balconul des­chis, cu legă­tură directă cu exteriorul, a devenit în ultimii ani o etichetă a ansamblurilor rezidenţiale noi, dezvoltatorii optand pentru această modalitate de construire. Ba chiar locatarilor le este interzis să închidă balconul cu propria investiţie dacă îşi doresc, motivaţia fiind că strică aspectul unitar al blocului.

„Apartamentul în care locuiesc acum avea ambele balcoane închise încă de când l-am cumpărat. Însă unde am stat anterior cu chirie aveam balconul deschis, ceea ce era foarte bine, pentru că vara puteam să stau acolo la aer“, spune Alex, un locuitor dintr-un bloc din Bucureşti.

Deşi unii se bucură de avantajul de a ieşi la aer pe balcon, programele de reabilitare a blocurilor impun în cele mai multe cazuri închiderea acestora cu geamuri de tip termopan. În final, locatarul este forţat să se conformeze fie dorinţei dezvoltatorului, fie regulilor de reabilitare.

„Din punctul de vedere al izolaţiei termice, este evident că un balcon închis care practic să dubleze ferestrele camerelor va oferi o izolare termică superioară pentru tot ansamblul, în comparaţie cu un balcon deschis. Totuşi, problema nu vine de aici, ci mai degrabă din arhitectură şi estetică“, spune Bogdan Funieru, managing director la Neomar Consulting, companie de consultanţă în construcţii.

Închiderea balcoanelor în mod individual de posesorii de apartamente nu este o soluţie legală, întrucat afectează faţada clădirii, confirmă el. Pentru orice modificare a faţadei unui imobil este necesară autorizaţie de construire.

„Pentru lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor existente, se va emite autorizaţie de construire în baza unei documentaţii de autorizare cu conţinut simplificat având următorul cuprins: memoriu de arhitectură, releveu, faţadă, propunerea de închidere a balcoanelor/ logiilor şi avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/ spaţiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcţiune“, se precizează în Legea nr. 193 din 28 octombrie 2019.

În general, locuinţele sunt construite şi vândute cu balcoanele deschise, lăsând la atitudinea cumpărătorului opţiunea de a le închide. În cazul în care se doreşte închiderea balconului, este necesară respectarea unui set de norme, iar o lucrare de acest fel necesită o planificare minuţioasă, atât din punct de vedere legislativ, cât şi în ceea ce priveşte construcţia în sine.

Pe fondul dorinţei de a maximiza spaţiul util – mai ales cel de depozitare, unde noile locuinţe sunt, de regulă, deficitare – românii îşi doresc de multe ori să-şi închidă balcoanele.

Când vine vorba de blocurile aflate în reabilitare însă, nu există loc de alegere.

„Dacă ne uităm la blocurile care trebuie reabilitate, o să vedeţi că ele au un aspect pestriţ, balcoanele fiind închise într-un mod total neuniform, cu diverse feluri şi modele de tâmplărie. De aceea, pentru a asigura clădirii reabilitate un aspect uniform, s-a luat decizia de a închide efectiv toate balcoanele. În plus, probabil este mai costisitor să demolezi vechea tâmplărie cu care era închis balconul, să aduci toate balcoanele la stadiul deschis şi identic ca design sau balustradă, să refaci termoizolaţia pe peretele din interiorul balconului. Totuşi, aceasta ar fi, din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie din punct de vedere estetic“, mai spune Bogdan Funieru.

 

Estetică sau funcţionalitate?

Modul în care se fac reabilitările termice la blocurile vechi este, practic, un compromis între izolarea termică, nevoia de refacere a faţadei din punct de vedere estetic şi acoperirea dorinţei unor locatari de a avea balcoane închise.

„La blocurile noi, dezvoltatorii preferă să ofere balconului în principal un rol estetic şi recreaţional, de aceea vedem din ce în ce mai mult balustrade de sticlă sau alte soluţii care să ofere clădirii un design plăcut, dar să şi invite viitorii localitari să petreacă timp în aer liber.“

De altfel, aceasta ar trebui să fie şi menirea unui balcon, ceea ce însă nu se întamplă mereu, în condiţiile unor locuinţe din ce în ce mai mici, înghesuite, fără spaţii de depozitare. Astfel, orice obiect care necesită depozitare şi nu îşi are locul în dormitor sau în living ajunge să ocupe balconul, în lipsa unei debarale. În plus, adesea, balconul este şi loc pentru uscarea hainelor. În mod normal, închiderea balconului ar trebui să fie evitată.

„La clădirile mai nou-construite, dacă se închid balcoanele, se închid cu soluţii din geam lamelar sau cu jaluzele transparente care se pot rabata complet astfel încat intruziunea în faţada blocului să fie minimală“, adaugă Bogdan Funieru de la Neomar.

Copertinele retractabile pot oferi umbrirea necesară din timpul zilelor însorite sau protecţie împotriva precipitaţiilor. Montarea lor se poate efectua fără implicări legislative sau costuri prea mari, fiind o soluţie de compromis atunci cand închiderea totală a balconului nu este posibilă. Totuşi, balcoanele deschise pot deveni o oază de linişte şi relaxare, oferind şi posibilitatea de a ventila mai bine locuinţa, plus că astfel lumina naturală pătrunde mult mai uşor la interior, spun designerii de interior.

 

În febra reabilitărilor

Numeroase blocuri din Capitală se află în plin proces de reabilitare în această perioadă, companiile de construcţii instalându-şi schelele în mai multe sectoare pentru a eficientiza clădirile din punct de vedere energetic. Finanţările vin în cea mai mare parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ridicându-se la aproape 3 miliarde de euro, iar banii sunt împărţiţi între blocurile de locuinţe şi clădirile publice. O sumă de 1,3 miliarde de euro din acest total a fost alocată pentru blocurile de locuinţe, iar restul – 1,5 miliarde de euro – pentru clădirile publice.

Numele unor companii ca Palex Construcţii Instalaţii, Romco System, Sicor, General Management Construction Group, Trilenium, Concelex, Terra Gaz Construct, Drum Concept tronează pe panourile instalate pe şantierele de reabilitare. Dacă unele sunt firme sonore, cunoscute în piaţa construcţiilor, despre altele nu există multe informaţii publice.


Ce spune Legea nr. 193 din 28 octombrie 2019, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii: „Pentru lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor existente, se va emite autorizaţie de construire în baza unei documentaţii de autorizare cu conţinut simplificat având următorul cuprins: memoriu de arhitectură, releveu, faţadă, propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor şi avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spaţiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcţiune“.


În unele anunţuri imobiliare, balconul deschis este prezentat ca un beneficiu.