Cum să locuiești mai bine?

Victor Grosu, arhitect: Ca arhitecţi de interior, ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să promitem cât timp va dura sau cât va costa un proiect

20.04.2022, 19:27 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În prezent, este greu de stabilit, la începutul demarării unui proiect, costurile exacte şi termenele fixe pentru finalizarea lui.

Specialiştii în design interior ar putea fi nevoiţi să se reprofileze, în condiţiile unei potenţiale crize pe piaţa rezidenţială, generate de scumpirea materialelor de construcţii şi reducerea numărului de proiecte noi.

„Specialiştii în design interior s-ar putea să trebuiască să se reinventeze. S-ar putea ca mâine serviciile lor să nu mai fie căutate sau să nu mai fie căutate în măsura în care se aşteptau. Atunci trebuie să anticipeze, să se reinventeze sau să schimbe puţin nişa, să se organizeze într-un domeniu în care există cerere”, spune arhitectul Victor Grosu, fondatorul Hype Project – o companie axată pe segmentul rezidenţial de lux, şi Grosu Art Studio – un business dedicat proiectelor din zona HoReCa, pentru care oferă servicii de consultanţă şi design interior.

El adaugă că, în prezent, este greu de stabilit, la începutul demarării unui proiect, costurile exacte şi termenele fixe pentru finalizarea lui. Un proiect început acum ar putea avea în toamnă cu totul alte preţuri şi termene.

„Ca arhitecţi de interior, ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să promitem cât timp va dura sau cât va costa un proiect. E responsabilitatea noastră să ne prevenim şi informăm clienţii de toate aceste necunoscute.”

Pe lângă întârzieri şi majorări de preţ, criza de stocuri impactează direct soluţiile pe care le propun arhitecţii. Tocmai de aceea, multe din soluţiile de pe piaţă trebuie regândite, pentru a exclude, de exemplu, anumite componente care lipsesc.

„În rândul dezvoltatorilor imobiliari, a apărut o dezinformare, că scade piaţa, că scad preţurile. Eu nu prea am văzut asta, se cumpără în continuare apartamente, se construiesc case.”

În noul context geopolitic, în care Ucraina şi Rusia se află în război, găsirea produselor de design interior este tot mai dificilă, spune Victor Grosu, iar preţurile cresc pe măsură ce materia primă devine inaccesibilă.

„Deja vorbesc cu producători de mobilier care au reuşit să-şi cumpere materie primă la preţuri destul de ok şi îmi spun să ne aşteptăm la scumpiri de 20-30%, după ce finalizează comenzile pe care le au în lucru. Mobilierul pe comandă e partea cea mai scumpă dintr-un proiect. Sigur, asta nu înseamnă că piaţa se va opri, dar noi, la nivel de design, va trebui să regândim toate soluţiile şi să ne orientăm spre o zonă cu un consum cât mai redus. Însă nu prea e valabil, un design fără produse nu există”, mai spune Victor Grosu.